Son Dakika
Uygur ve Orta Asya tarihi üzerine düzinelerce bilimsel araştırma kitabının ve yüzlerce bilimsel makalenin yazarı, Özbekistan Bilimler Akademisi’nin önde gelen bilim adamlarından biri olan ve tüm hayatını tarihsel araştırmalar yaparak geçiren 81 yaşındaki Sayın Ablat Khojayev, Antik ve modern Çin kaynaklarında “D” olarak adlandırılan “Guifang” halkının aslen Türk olduğunu, “Di” gibi halkların da Uygurların atası olarak kabul edildiğini söyledi.
Ablat Khojayev geçtiğimiz günlerde Taşkent’te Rusça “Çin’in Batı Sınırlarının Oluşumunun Tarihi” başlıklı bilimsel bir kitap yayınladı. Uygur halkının tarihi, Uygurlar ile Türkler arasında hiçbir bağlantı olmadığı, Türk ve Uygur kavimlerinin Uygur topraklarına göç ettiği yönündeki Çinli tarihçilerin ve hükümetin görüşlerini “Aktaşlık Kitabı”nda sundu.
Prof. Ablat Khojayev, Çin tarihi belgelerinde Türk ve Uygur isimlerinin farklı dönemlerde farklı harflerle kaydedildiğine inanıyor. Bu Çince isimler veya harfler asla modern Çincede okunduğu gibi okunmamalıdır. Bu mektupların antik çağda, Orta Çağ’da ve sonrasında benzersiz okumaları vardır. Çin tarihi belgelerinde Türkçe kelimesi ilk olarak M.Ö. 21-16. yüzyıllarda ve sonrasında “İdi” harfiyle yazılmıştır. “İdi” kelimesi fonetik olarak Türkçe kelimeye yakındır. Eski Çinliler tarafından yazıya geçirilmiş olsa bile, modern Çincede “Yueji” olarak bilinen halk, aslında fonetik olarak Ouzyat kelimesine yakın olan yerli Uygurcanın köklerinden biridir. Eski çağlarda Ordos Ovası ile onun kuzey ve batısındaki geniş alanlarda Türklerin yaşadığına inanıyor. Uygurların ataları da çok eski çağlardan beri Doğu Türkistan’da yaşamışlardır.Uygurlar ve onlardan önceki Türkler, Moğolistan’dan veya başka yerlerden Uygur bölgesine ve Orta Asya’ya yani Batı Türkistan’a göç etmemişlerdir. Kadim Türkler ve Uygurlar tek bir halktır ve Çinli yetkililerin Türkleri ve Uygurları ayırması tarihsel olarak gerçekçi değildir.https://www.rfa.org/uyghur/tarix-bugun/uyghurlarning-ejdadliri-sherqiy-turkistanda-yashighan-01252024160531.html
BENZER HABERLER