logo

trugen jacn
20 Aralık 2023

Uygur Hakları Monitörü

Sayın Yalkun Uluyol bu konuyla ilgili radyomuza röportaj vererek raporu hakkında Avrupa Parlamentosu’na bilgi verdi.

Fransız “Le Monde” gazetesi “Avrupa hâlâ Uygurların zorla çalıştırıldığı ürünleri ithal ediyor” başlıklı özel bir haber yayınladı. Sheffield Hallam Üniversitesi’nin yayınladığı araştırma sonuçlarına dayanılarak hazırlanan raporda, Batı pazarlarındaki 40 ünlü giyim markasının Uygur bölgesinde zorla çalıştırmayla ilişkili olma ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Ziyaretimiz sırasında Sayın Yalkun Oluyol, Uygurların zorla çalıştırılmasına ilişkin hazırlanan özel bir rapor hakkında bilgi verdi.

Aynı zamanda İsviçre’de yayınlanan “Landboot” gazetesi de “Çin’de Zorunlu Çalıştırılarak Yapılan Giysiler” başlıklı özel bir inceleme yazısı yayınladı. Makalede, Türkiye’de Uygur araştırmacı olarak görev yapan Yalkun Uluyol’un, babasının 16 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, tüm aileden 30’dan fazla kişinin esir kamplarında veya cezaevlerinde bulunduğu aile trajedileri anlatılıyor. Makalede ayrıca Doğu Türkistan’daki ceza kampları ve Uygurların zorunlu çalıştırılmasının yanı sıra Uygur halkının başına gelen felaketlere de ışık tutuluyor. Makalede ayrıca Zara ve H&M gibi giyim markalarına da değiniliyor ve bunların Uygur zorla çalıştırılmasıyla ilgili olma ihtimalinin hala yüksek olduğu vurgulanıyor.

 

Fotoğraf, Uygur araştırmacı ve Avrupa Parlamentosu üyesi Raphael Glussman ile Türkiye'de çekildi. Brüksel, 6 Aralık 2023
 

 

Yazıda ayrıca Çin’in Uygur bölgesinde kurduğu ceza kamplarının, Doğu Türkistan’daki Uygurlar ve Kazaklar gibi yerel etnik grupların 70 yıldır sistematik baskılara maruz kaldığı, Çin Üretim ve İnşaat Şirketi’nin ana suç örgütü olduğu belirtiliyor. zorla çalıştırma projesinde.

Sayın Yalkun Uluyol konuşmasında, şu ana kadar ABD gibi Avrupa ülkelerinin Uygur zorla çalıştırılarak üretilen ürünleri yasaklayacak özel bir yasa çıkarmadıklarını, Uygur zorla çalıştırmanın çözülmesi gereken önemli sorunlardan biri olduğunu vurguladı. uluslararası toplum tarafından.

“Batılı Şirketler Çin’deki Zorunlu Çalıştırmayı İkiye Katlıyor mu?” Yalkun Bey’in ailesinin başına gelen trajedilerin, Uygur toplumunun şu anda karşı karşıya olduğu trajedilere bir örnek olduğu ve Zara, H&M ve diğer şirketlerin giyim ürünlerinin hala birbiriyle ilişkili olduğunun belirtildiği bir inceleme yayınlandı. Uygurların zorla çalıştırılmasına yönelik politikayı uygulamadığını eleştirdi.

 

Türkiye’deki Uygur bir araştırmacı, ailesinin yaşadığı trajediyi anlatıyor. Brüksel, 6 Aralık 2023
RFA/Heibulla

 

Sayın Yalkun Uluyol bunu anlattı ve raporunun etki ve etkinliğini Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda tartıştı. Raporun, ailesinin yaşadığı trajedilerle dinleyicilerde derin bir etki bıraktığını vurguladı.

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu’nda Uygurların zorla çalıştırılmasına ilişkin raporun ardından konuyla ilgili haberler neredeyse tüm büyük Avrupa medyasında yer aldı. Bu haberde, Uygurları zorla çalıştıran bazı Batılı şirketler de “insanlığa karşı suçlara suç ortağı” olmakla eleştiriliyor.

Share
148 Kez Görüntülendi.