Uygur Hareketi Teşkilatı Başkanı Sayın Abbas Abbas’ın 4 Aralık’ta başlayan bir haftalık İrlanda ziyareti 8 Aralık’ta sona erdi. 5 Aralık’ta İrlanda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüştü, İrlanda basınından röportajlar aldı ve Dublin Üniversitesi’nde bir konuşma yaptı. 6 Aralık’ta İrlandalı insan hakları örgütü “Frontline Defenders”, “İrlanda İnsan Hakları ve Eşitlik Komisyonu”, “İrlanda İş Dünyası ve İnsan Hakları Derneği”, “Dublin Şehirlerarası Dinlerarası Forum” ve diğer devlet kurumlarında konuşmalar yaptı ve konuşmalar yaptı. Uygur soykırımı hakkında kapsamlı bilgi veriyor.
Çin hükümeti, Abbas’ın İrlanda’daki faaliyetlerini kısıtlama hedefinde açıkça başarısız oldu
2023.12.09
Anlaşılan o ki, Bayan Abbas’ın 7 Aralık’taki önemli faaliyetlerinden biri de, İnsan Hakları Bildirgesi’nin 75. yılını anmak amacıyla Dublin’de 7 ülkenin büyükelçiliklerinin düzenlediği büyük etkinlikti. Etkinliğe İspanya, Brezilya, Kenya, Japonya, Litvanya, Ukrayna ve ABD’nin Dublin’deki büyükelçilikleri ev sahipliği yaptı. Etkinliğe birçok ülkenin büyükelçileri, Avrupa Birliği’nin bazı liderleri ve milletvekilleri de katıldı.
Etkinliğe konuşma yapmak üzere davet edilen Abbas şunları söyledi: “Çin Komünist Partisi onlarca yıldır Uygurlara baskı yapmaya devam ediyor. 2016 yılına gelindiğinde bu baskı ırkımız, kimliğimiz, kültürel farklılıklarımız ve doğal kaynaklarımız nedeniyle bizi yok etmeye evrildi. Şüphesiz onların suçları çoktur ve sayılamayacak kadar çoktur. Bunlardan birkaçını saymak gerekirse, kitlesel yasa dışı kaçırma, toplama kampları, beyin yıkama, işkence, tecavüz, ağır hapis cezaları, kitlesel gözetleme, çocukların ebeveynlerinden ayrılması, tutsakların iç organlarının satışı ve kremasyon vb. günümüzde de devam etmektedir. Uygur kadınlarının gönlünde burası soykırımın savaş alanı haline geldi. Kısır olmaya, kürtaj yaptırmaya ve Çinli erkeklerle evlenmeye zorlandılar. Uygurların yaşadığı bazı bölgelerde doğum oranı yüzde 0’a düştü.
Görünüşe göre Bayan Abbas, konuşmasında Çin rejiminin Batı’ya karşı büyük miktarda finanse edilen sahte propaganda savaşından bahsetti ve İrlanda’ya gelişinden bu yana bazı izlenimlerini de paylaştı. Çin büyükelçiliğinin İrlanda medyasının kendisiyle röportaj yapmasını engellemeye çalıştığını, Çin büyükelçiliğinin Uygurların mevcut durumu hakkında yanlış bilgi yaydığını ve kendisini itibarsızlaştırmaya çalıştığını geç öğrendiğini belirtti.
Aslında hanımın Dublin’deki faaliyetleri o kadar da barışçıl değildi. Çin büyükelçiliği başlangıçta medyanın Abbas’ı ziyaret etmesini engellemeye çalıştı, görünüşe göre onlara Uygurlar hakkındaki yanlış gerçekleri anlatan mektuplar yazdı ve ardından Dublin Üniversitesi’nde “Çin’in Uygurlara Yönelik Baskısına Dünyanın Tepkisi ve 10 -Yıl Baskını.” hedefine ulaşamadı. Irish Times’ın 6 Aralık’ta yayınladığı “Uygur aktivistinin Dublin Üniversitesi Konfüçyüs Enstitüsü’nün kapatılması yönündeki çağrılarına” göre, önde gelen hanımın buradaki faaliyetleri sorunsuz bir şekilde devam etmiş ve İrlandalılar arasında belli bir etki yaratmıştır.
Röportajımızı İrlanda’nın başkenti Dublin’den alan Abbas, Çin hükümetinin bu oyunlardan geç haberdar olduğunu ve Çin’in etkinliğin iptal edilmesi için Dublin Üniversitesi’ne büyük baskı yaptığını söyledi.
Dublin’de 7 ülkenin büyükelçiliklerinin ortaklaşa düzenlediği İnsan Hakları Bildirgesi’nin 75. yıl dönümü anma törenine katılan Litvanya’nın İrlanda Büyükelçisi Sayın Marius Gudinas, bizlere insan haklarını, demokrasiyi ve demokrasiyi savunmamız gerektiğini söyledi. Çin, Rusya ve İran gibi otoriter ülkelerin tehditlerine karşı özgürlük. Özgürlük konuşmaya değer bir konudur. Ancak demokrasinin hakim olduğu bu günlerde, dünyanın birçok yerinde diktatörlük rejimlerinin insan hakları ihlallerine karıştığı haberlerini ve raporlarını görüyoruz. Gerek ezilen Uygurlar dahil Çin’de gerekse dünyanın başka yerlerinde insan hakları ihlal edilen insanların özgürlüklerini korumak için kararlılıkla mücadele etmeye devam etmeliyiz. Bugünkü törenin önemi budur.
Bayan Abbas’a göre, dünya çapında insan hakları mücadelesinde ön saflarda yer alan ve yaşamları tehdit altında olan aktivistleri korumayı amaçlayan insan hakları örgütü Frontline Defenders, insan kaçakçılığıyla mücadele eden İrlanda İnsan Hakları ve Eşitlik Komisyonu İnsan haklarının kâr amacıyla kötüye kullanılmasına karşı çıkan İrlanda İş Dünyası ve İnsan Hakları Derneği ve Hıristiyanların ve Müslümanların inanç özgürlüğünü korumayı amaçlayan Dublin Şehirlerarası Forumu gibi ekonomik hükümet organları, açıkça bu çağrıyı yapıyor. Abbas Hanım’ın önümüzdeki aylarda Dublin’e dönüşü ve Uygurlara yapılan soykırımın daha fazla İrlandalıya ulaşması için daha fazla etkinlik için daha fazla mekan sağlanması arzularını dile getirdiler.