logo

trugen jacn
29 Kasım 2022

BM.ÖRGÜTÜ : ÇİN’İN UYGUR BÖLGESİNDEKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ SORUŞTURULMALI

Uygur bölgesindeki insan hakları ihlallerinin soruşturulması çağrısında bulundu.

50 BM üye ülkesi, İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin "Sincan Raporu"nu destekleyen bir bildiri yayınladı50 BM üyesi ülke, bu yıl 31 Ağustos’ta eski BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Bachelet tarafından yayınlanan Uygurlar hakkındaki rapora desteklerini ifade ettiler. 31 Ekim 2022.

 BM Fotoğrafı / Jean-Marc Ferre

24 Kasım’da Birleşmiş Milletler Apartheid Karşıtı Komite, Çin’in Uygur bölgesindeki insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma çağrısı yapan bir bildiri yayınladı. Çağrı, Urumçi’de çıkan bir yangının Çin hükümet kaynaklarına göre 10, yerel makamlara göre ise 40’tan fazla kişiyi öldürmesinden bir gün sonra geldi ve Çin genelinde büyük protestolara yol açtı.

Bu özelde yayınlanan “Fransa’nın Sesi” raporuna göre, “BM Apartheid’e Karşı Komite, Çin’in Uygur bölgesindeki insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturma çağrısında bulunuyor.” Uygur Özerk Bölgesi’ndeki insan hakları ihlallerinin sayısı.” Buna işkence, kötü muamele, cinsel şiddet, zorla çalıştırma, zorla kaybetme ve esaret altında ölüm vakaları dahildir.

BM Apartheid’a Karşı Komite, Erken Uyarı ve Acil Müdahale Planına uygun olarak, Çin hükümetine “Uygur bölgesinde kasıtlı olarak kaçırılan ve sözde teknik olarak da olsa özgürlüğünden yoksun bırakılan tüm kişileri derhal serbest bırakma” çağrısında bulundu. eğitim merkezleri veya diğer gözaltı tesisleri Kaçırılanların ve kaybolan kişilerin ailelerine durumları ve refahları hakkında bilgi verilmesi talepleri.

Konuyla ilgili konuşan BM Sözcüsü Dilşat Reşit, BM’nin çağrısının, dünya kamuoyunun dikkatini çeken Urumçi’deki yangın nedeniyle tüm Çin’de ayaklanmaların çıktığı güne denk geldiğini belirtti. Doğu Türkistan’a bir kez daha Başkan Yardımcısı Farhat Mohammad, açıklamanın ve Çin’in eylemlerinin uluslararası alanda zincirleme reaksiyonlara neden olduğunu vurguladı.

Çağrıda, Apartheid Karşıtı Komite, ilgili BM sözleşmelerinin imzacısı olarak Çin hükümetine “Uygurlara ve diğer Müslüman etnik gruplara, gurbetçilere ve onların yurtiçinde ve yurtdışındaki koruyucularına yönelik tüm sindirme ve misilleme eylemlerini derhal durdurması” çağrısında bulundu. ”

Birleşmiş Milletler Apartheid Karşıtı Komite ayrıca Çin hükümetini “insan hakları ihlallerinin kurbanı olan Uygurlara ve diğer Müslüman etnik gruplara etkili muameleyi ve belirli tazminat ve tazminatların ödenmesini garanti etmeye” çağırdı.

Komite ayrıca Çin rejimini “Sincan’da uygulamakta olduğu” “ulusal güvenlik, terörle mücadele ve azınlık hakları için yasal çerçeveyi yeniden incelemeye” ve Her Türlü Saldırının Ortadan Kaldırılmasına Dair Sözleşme’ye imza atmaya çağırdı. Irk Ayrımcılığının, Sözleşmede sayılan apartheid unsurlarından herhangi birinin ortadan kaldırılmasını garanti altına alması önerilir.

Durum analisti Anwar Ahmet, BM İnsan Hakları Konseyi eski Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’nin raporundan sonra bu çağrının BM’den önemli bir ses olduğuna dikkat çekti.

BM Apartheid Karşıtı Komite’nin bu çağrısı, komitenin 30 Ağustos 2018’de bir milyondan fazla Uygur’un toplama kamplarında hapsedildiğini duyurmasından sonraki ikinci çağrıdır.Komitemiz erken uyarı ve acil müdahale planımıza dayalı hazırlıklar yaptıktan sonra bu kararı aldık. Sincan’daki insan hakları durumunda herhangi bir değişiklik olmadığı için. Apartheid Karşıtı Komisyon’un Erken Uyarı ve Acil Müdahale Programı, mevcut sorunların çatışmaya dönüşmesini ve çatışma bölgelerinde çatışmanın tekrarını önlemeyi amaçlıyor.

Share
1891 Kez Görüntülendi.