logo

trugen jacn
30 Eylül 2022

ÇİN,KAMU OYU YOKLAMALARINDA DÜNYA’DA EN BERBAT İMAJA SAHİP KÖTÜ BİR REJİM!

Son araştırmalar, Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in iktidara gelmesinden bu yana Çin’in dünyadaki imajının kötüleştiğini gösteriyor.

Xi Jinping döneminde Çin’in dünyadaki imajı kötüleşti

 

28 Eylül’de, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yetkili bir anket araştırma merkezi olan Pew Araştırma Merkezi, Çin Komünist Partisi’nin 20. Kongresi’nin açılışı öncesinde dünya çapında 60’tan fazla ülkede yürütülen 20 yıllık bir anket raporunu yayınladı. Bu yıl ekim.

Rapor, Xi Jinping’in 2013’te iktidara gelmesinden bu yana, Çin’in Amerika Birleşik Devletleri ve diğer ekonomik olarak güçlü ülkelerdeki imajının giderek daha olumsuz hale geldiğini gösteriyor. Bunda başlıca eleştiri nesneleri Covid-19 virüsü, Çin’in insan hakları sicili, askeri varlığı ve ekonomi politikasıydı.

Anket yapılan birçok ülkede Çin’in insan haklarına saygı göstermeyen bir ülke olduğu algısının tarihin en yüksek noktasına yakın olduğu ortaya çıktı.

Raporda, “2018’de ekonomik olarak gelişmiş ülkelerin çoğunda Çin’in halkının özgürlüğüne saygı göstermeyen bir ülke olarak algısı yüksek iken, 2021’de Uygurların toplama kamplarında tutulduğuna dair ifşaatlar, ABD hükümetinin açıklaması Sincan’daki durum bir soykırım olarak görülüyor ve 2022 Kış Olimpiyatları’nın boykot çağrılarıyla daha da belirginleşti.”

Rapora göre, görüşülen Amerikalıların çoğu, Uygurların durumundan çok endişeli olduklarını ifade etti.

Mart 2020’de, Covid-19 virüsünün Çin kaynaklı olduğu ortaya çıktığında, Amerikan nüfusunun dörtte üçünden fazlası Çin’e karşı olumsuz bir bakış açısına sahipti. İnsanların yaklaşık yüzde 82’si şu anda Çin’in insan hakları sorunları, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesine rağmen Rusya ile devam eden işbirliği ve diğer sorunlar nedeniyle Pekin’e olumsuz bakıyor.

Çin’in ekonomik baskıyla karşı karşıya kaldığı 2017 yılından bu yana, Güney Kore’nin Çin’e olan olumsuz bakışı önemli ölçüde arttı. Bu, salgın sırasında daha da kötüleşti ve 2022’de yüzde 80’e ulaştı.

Japonya’daki insanlar, 2013 Doğu Denizi’ndeki bir toprak anlaşmazlığında Çin’i sevmeyen Japonların yüzde 93’ü ile Çin hakkında en olumsuz görüşe sahipler. 2022’de bu sayı biraz düşecek ama yine de yüzde 87 olacak.

Avustralya’da, Avustralyalıların yüzde 86’sı, 2019’dan bu yana yüzde 24’lük bir artışla 2022’de Çin’e olumsuz bakıyor.

2022’de ankete katılan Amerikalıların yüzde 67’si Çin’i büyük bir tehdit olarak görüyor. 2022’de 19 ülkedeki insanların yüzde 72’si Pekin’in askeri gücünü dünya için “ciddi bir sorun” olarak görüyordu.

Share
2679 Kez Görüntülendi.