Son Dakika
Radyomuzla görüştüğümüz Dünya Uygur Kongresi Kazakistan Temsilcisi Nailem Khamrayeva, Kazakistan’daki Uygurların Uygurların tarihi olaylarına adanmış yıllık etkinlikler düzenlediğini, ancak bu faaliyetlerin ciddi şekilde kısıtlandığını söyledi. Koronavirüs ile ilgili güvenlik endişeleri nedeniyle son iki yıldır. “Ulusal kurtuluş devrimimizin tarihinde önemli bir dönüm noktası olan Barin Devrimi’nde yer alan Zeydin Yusuf önderliğindeki gençlerimiz, Çinli saldırganların halkımıza karşı zulmüne karşı silahlı mücadeleye girişmiştir.” dedi. Ancak Çin’in modern zaman milisleri ve polisiyle bağdaşmayan isyancılar sonunda yenildi. Ancak ayaklanma başarısız olsa da, halkımızın kurtuluş mücadelesine büyük bir darbe oldu. Ardından gelen Yıldız olayları, Urumçi olayı ve halkımızın diğer protestolarında Barin Devrimi önemli rol oynamıştır. Barin Devrimi, özellikle gençliğimizde vatan, vatanın kurtuluşu ve halkın özgürlüğü için bir sevgi uyandırdı. Çorak Devrim’in hala çözülmemiş birçok gizemi var. Elbette bu ayaklanmanın sırlarının dünyaya açılacağı zamanlar vardır. Bugün 8 Nisan Doğu Türkistan Cumhuriyeti Milli Ordusunun kuruluş günüdür. Milli Ordu savaşçıları, halkımızın kurtuluşu için savaş meydanlarında canlarını verdiler. Biz de bugün onları anıyoruz. Şu anda çok fazla eski savaşçı olmasa da, son tanıklardan bazıları hala aramızda yaşıyor. Hüseyin, Cemaliddin ve Polat gibi Dünya Uygur Kongresi’nin temsilcileri bazılarını kutlamak için yola çıktı.”
Radyomuza röportaj veren Bay Jamalidin Nasirov, “Bugün bizim için büyük bir anma günüdür” dedi. Barin Devrimi ile ilgili birkaç gün görüştük. Bugün Milli Ordumuzun kuruluş yıl dönümü. Bu bizim için harika bir tarih. Binlerce insanımız milli ordu saflarında savaştı. O savaşlarda kanlar içinde kalmış, bugün kendi başlarının çaresine bakan sevgili babalarımızı aradık, ziyaret ettik. Almatı’ya 63 km uzaklıktaki Nurmuhammed kardeşimizi ararsak yaşıyor. 93 yaşında. Bize savaş savaşlarını anlatıyor. “O iyi. Hatırlamamız gereken çocuklarımız var.”
Jamaliddin Nasirov, Ulusal Ordu Günü’nü kutlamak ve birçok olayın anılarını anlatmak için Almatı’da ikamet eden 96 yaşındaki Ziyavudun Hajim’i de ziyaret etti. Şimdi bu tür ulusal ordu savaşçılarını tekrar bulup ziyaret etme fikrine sahip olduğunu söyledi.
Milli Ordu savaşçısı Nurmuhammed Sadiqov Akın ile anılarını almak için telefonla görüştük.
O dönemde Doğu Türkistan Cumhuriyeti hükümetinde ve milli ordu saflarında görev yapmış birçok Uygur, Kazak ve Tatar’ın Kazakistan’a gelip yerleştiği öğrenildi. Bunlar arasında Abdurrauf Mahsum, Zunun Teyipov, Ziya Samadi, Margup Iskakov da vardı.
BENZER HABERLER