logo

trugen jacn
05 Nisan 2022

KIRGİZİSTANLI UYGUR TÜRKLERİ ŞANLI BARIN MİLLİ DİRENİŞİNİN 32.YILINI DUALARLA ANDI

barin-inqilabi-tutulghan-uyghur.jpg

20. yüzyıl, Uygur halkının tarihinde önemli olayların yaşandığı bir dönemdir. Yüzlerce yıldır Uygur diasporası aynı şekilde acı çekiyor. Nisan ayında Uygur diasporasının tarihindeki önemli olaylar Bişkek ve Celal-Abad’daki Kırgız Uygurları tarafından kaydedildi. Bu şehirler, 8 Nisan 1945’te kurulan eski Ulusal Ordu Günü ve 5 Nisan 1990’da gerçekleşen Barın Olayı’nı anmak için etkinliklere ev sahipliği yaptı. Etkinlik, Kırgız Uygur Birliği tarafından düzenlenen Bişkek’in Alamedin-1 topluluğundaki Kültür Evi’nde 8 Nisan’da gerçekleştirildi.

Törene Chui Eyaletindeki Uygur topluluğu katıldı. Toplantıya Kırgız Uygur Birliği Başkanı Askar Kasimov başkanlık etti. Kahramanlar önce okundu, ardından Felsefe Doktorası Akbarjan Baudunov, Barin olayıyla ilgili ayrıntılı bir rapor okudu. Sayın Akbarjan raporunda 5 Nisan 1990’da meydana gelen Barin olayını Barin Devrimi olarak adlandırmıştır.

Radyomuza röportaj veren Gülbahar Aliyeva, Uygur tarihinin olaylarının gelecek nesillere aktarılması gerektiğini vurguladı.

Siyaset bilimi ustası Abdurahman Hafizi, Ulusal Ordu savaşçılarının cesareti, düzenlemeleri ve ödülleri hakkında tarihi bir rapor okudu ve Ulusal Ordu Günü’nün Uygur halkı için harika bir tatil olduğunu söyledi.

Törende gönüllü olarak konuşan Novopokrovka köyü muhtarı Ghairat Jahanov, Uygur halkının oğulları ve kızlarının vatanın kurtuluşu için çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Etkinliğe sadece ulusal devrimde yer almış Doğu Türkistan Ordusu gazisi Ablimit Bekri Bey katıldı ve anılarını paylaştı.

Ablimit Bekri, 1946 yılında Manas Nehri’nde savunma hattı boyunca Doğu Türkistan Milli Ordusu’na katıldı. Şu anda, hayatta sadece bir avuç Ulusal Ordu savaşçısı var. 1955’ten 1962’ye kadar Sovyetler Birliği’ne göç edenler arasında, çoğu Özbekistan, Kırgızistan ve Kazakistan’da konuşlanmış çok sayıda Ulusal Ordu subayı ve savaşçısı vardı. Kırgızistan’daki yerleşimcilerin sayısı da yüksekti ve büyük çoğunluğu ölüyordu.

Giderek daha fazla genç, son yıllarda tarihi vatanlarında olup bitenlere dikkat ediyor. Karşılaştırıldığında, üç yıl önce gençler bu tür faaliyetlere katılmıyordu. Ama şimdi gençler katılıyor ve etkinliği düzenlemek için çalışıyor. Görüştüğümüz İzzet Gaziyev duygularını dile getirdi.

Eylemci Alisher Nasirahunov’un inisiyatifiyle Celal-Abad’da 8 Nisan Doğu Türkistan Ulusal Ordu Günü ve Barin Devrimi’ni anma etkinliği de düzenlendi. Güney Kırgızistan’daki Uygurlar, son zamanlarda Kırgızistan’da koronavirüs salgınının patlak vermesi nedeniyle küçük çaplı anma törenleri yapmak zorunda kaldılar.

Kırgız Uygur Birliği, Uygur tarihindeki önemli olayları anmaya ve her yıl halka açık etkinlikler düzenlemeye çalışıyor. Bu olaylar Kırgız Uygurlarının milli ruhunun canlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.

Share
1365 Kez Görüntülendi.