Son Dakika
İşgalci Çin’in Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm,işkence,dini ve milli soykırım uygulamalarından kaçarak Tayland’a sığınan ve bu ülke yönetimince haksız ve hukuksuz olarak 3 yıldır, hapiste tutulan Uygur Türklerinden 25 kişi geçtiğimiz yılın Kasım ayında tutuldukları Hapishaneden kaçmış ve bunlardan 11 kişi komşu Malezya’ya sığınmıştı. Çin yönetimi Malezya’ya baskı yaparak Malezya’ya sığınan bu Uygurların Çin’e iade edilmesini talep etmişti. Çin’in siyasi ve ekonomik baskılarına karşı bu sığınmacı Uygurların Çin’e teslim edilmemesi için Malezya Krallığı Barosu bugün bir açıklama yaparak 11 kişilik bu Uygur gurubunun Çin’e tesliminin insani teamül ve kurallara ve Malezya yasalarına aykırı olduğunu ifade ederek bu mazlumların Çin’i iade edilmemesini talep etmiştir. Malezya Barosunun bu duyarlı tutumu ve yerinde açıklaması için teşekkür eder, açıklamanın tam metninini aşağıda bilgilerinize sunuyoruz.
Hem yabancı hem yerel medya organlarında yer alan bilgi ve haberlere göre, Malezya’da gözaltına alınan 11 Uygur, Kasım 2017’de Tayland’da bir gözaltı kampında kaçan 20 kişilik bir grubun üyeleri olduğu anlaşılmaktadır. Bu kişiler geçtiğimiz yıllarda Çin’in idaresindeki ana yurtları Doğu Türkistan ’dan(Xinjiang’dan) kaçarak Tayland’a sığınmışlardır. Bu sığınmacılar Tayland yönetimince kaçak göçle ilgili işledikleri suçlar yüzünden tutuklanmışlardır. Kaçan Uygurların büyük bir bölümü ise daha önceki yıllarda güvenliklerinden endişe ederek Türkiye’ye sığınmışlardı.
Müslüman olan Uygurlar, Temmuz 2009’da kendi vatanlarında Çin yönetimine karşı isyan etmişler ve bu isyan kanlı şekilde bastırılmıştır. Bu isyan nedeniyle Çin Hükümeti, Uygurları terörist olarak görüyor ve Çin’in bu eyalet üzerindeki hakimiyetine karşı olan güçlere karşı ajiteli bir davranış sergiliyor.
Malezya Barosu olarak ;
Malezya, Çin yönetimi ile hukuki ve cezai konularda karşılıklı iş birliği hukuksal yardım yapılması hakkında Kasım 2015’te bir anlaşma imzalamış olsa da, 1992 tarihli Suçluların İadesi Yasası’nın 8. Maddesi uyarınca belirli şartlar altında iadelerine karşı yasaklar bulunmaktadır: Şöyle ki ;
Malezya Barosı, Malezya Hükûmeti’nden bu hukuki hükümlerin dikkate alınmasını özellikle talep eder. Malezya Hükümeti, Uygurları Çin’e geri göndermenin gerekçe ve bahanesi olarak, bu kişilerin terörle mücadelede uluslararası işbirliğinin sebebinin arkasına gizlenemez.
Malezya Barobu olarak ; bu konuda diğer potansiyel faktörler ile Malezya’daki Çin’in büyük miktardaki yabancı yatırımları gibi hususların bu talebin karşılanması noktasında hiçbir şekilde etkili olmaması ve rol oynamaması gerekiğini özellikle düşünmektedir.
Malezya Barosu, uluslararası topluluğun sorumlu bir üyesi olan Malezya Hükümetini, uluslararası hukuk kurallarını ve geleneklerini ve Malezya kanunlarının hükümlerini saygı duyması ve yerine getirmesini ve 11 Uygur’u Çin’e geri göndermemesi çağrısında bulunur ve çağrımızın gereğini yapmasını özellikle talep eder. 15 Şubat 2018
George Varughese
Malezya Barosu Başkanı
Kaynak : http://www.malaysianbar.org.my/press_statements/press_release_%7C_the_malaysian_government_must_uphold_provisions_of_international_and_domestic_law.html
Etiketler: Çin » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER