logo

trugen jacn

ÇİN İŞGALİNDEKİ ÜLKELERDEKİ HAK İHLALLERİNE NE ZAMAN SON VERİR – NE ZAMAN ÇEKİLİR ?

Çin İşgal Ettiği Topraklardan Ne Zaman Çekilir Çin'de İnsan Hakları İhlalleri

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Bugün Çin Halk Cumhuriyeti sınırlarını oluşturan toprakların tamamı Çin toprağı değildir. Çin yönetimleri güçlendikce komşuları olan bu topraklara saldırarak işgal etmiş ve Çin ana topraklarına katmışlardır. Çin’in tarihte işgal ve istila ile topraklarına kattığı bölgeler  Kuzey Çin bölgesi, Doğu Türkistan ve Tibet’in kuzeyinden başlayıp Kore’ye kadar uzanır ve bu topraklar iddia edildiği  veya sanıldığı gibi Çin coğrafyası’da dahil  değildir.
Çin halk Cumhuriyetinin Kurucusu, Mao Zedong, Çin’i birleştirip, Mançu, Moğol, Uygur, Tibet, Miao ve Yao milletlerinin kendi kaderini tayin etme haklarını kabul edeceğini ilan etmiştir. Çin Sovyet devleti’nin 10. Programının 5. maddesinde milletlerin kendi kaderini tayin etme hakları ilkesi temelinde, tüm azınlık milletlerin tamamen ayrılma ve gönüllü birleşme hakları vardır, denilmektedir. 1949 yılına gelindiğinde ise, Çinli  komünistleri birden bire bu söylemini  değiştirmiş, daha önce söylenen herşeyden  caymış ve vazgeçmiştir.
Çin, halk cumhuriyeti olmasına rağmen sadece Han Çinlilerinin egemenliğinde olan Çin kültür ve milliyetçiliğiyle kurulmuş bir sosyalist devlettir. Günümüzde ise,  Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan’ı sürekli olarak baskı altında tutarak,  bu ülkenin sakinlerini azınlık durumuna düşürüp asimile etmeye çalışan sömürgeci bir devlet durumundadır. Bu bölgelerdeki insanlara terör bahanesiyle akıl almaz  baskılar yapılmakta engel ve yasaklar koymaktadır.
Çin’de işgal altındaki bölge halklarının hiçbirinde  yönetim üzerinde söz hakkı yoktur. Bu bölgelerdeki  sözde Özerk  bölgesil Yönetimlerdeki yetki Çinli  ÇKP.genel sekreteri olarak Pekin’den atanan  tek söz sahibi yöneticinin tekelindedir. Sözde Özerk Bölgenin yerli yöneticileri ise,  vitrinlik olarak kullanılmaktadır. Çin, Özerk bölgelerde bulunan nüfusu, doğum kontrolü ve yerleştirdiği Han Çinlileri sayesinde asimile edip Çinlileştirmeye çalışmaktadır.
Doğu Türkistan, Tibet ve İç Moğolistan sorunu aynı zamanda bir insanlık sorunudur. Yok, edilmeye çalışılan  bu halkların özgün kültür ve medeniyetlerinin   var olma mücadelesidir.
Çin’in İşgal Ederek Zorla kendisine Bağladığı Bölgeler:
1-Doğu Türkistan
1. Çin-Mançur Çin İstilası : Doğu Türkistan hiçbir zaman Çin’in toprağı olmamıştır.  Doğu Türkistan tarihte  5-6 yüzyıllar  boyunca Büyük Hun İmparatorluğu’nun merkezi olmuştur. Sonraki dönemlerde de arka arkaya muhtelif Türk devletlerinin hâkimiyeti altında kalmıştır.Daha sonraları 1759 ‘da  ilk Çin Mançur istilasına maruz kalmıştır.

2. Çin-Mançur  İstilası :  Doğu Türkistan 1759 yılında  ilk kez  Çin – Mançur istilasına uğramıştır.  Bu  dönemde büyük zulme maruz kalan bölge halkı zaman zaman işgalcilere isyan etti. 1863′te de Yakup Bey’in öncülüğünde yürütülen mücadeleyle işgalciler çıkarılarak bölgede bağımsız bir devlet ilan edildi. Osmanlı hilafetine tabi olan bu devlet Doğu Türkistan’ın ilk bölgesel devleti olmuş, fakat sadece 13 yıl ayakta kalabilmiştir. Bağımsızlık hareketinin lideri Yakup Bey’in 1877′de ölümünden sonra bölge yeniden Çin işgaline uğradı. 1994’te bu toprakların adını  Çince ” Xinjiang – Yeni Topraklar” olarak değiştirmiş ve Çin’in 17 eyaleti olarak Çini imparatorluğuna bağladıklarını   ilan etmişlerdir.

3.Komünist Çin İşgalı :  1949 yılından önce, özgür olan Uygur Türkleri şimdi Çin’in  mantık dışı ve gülünç yasaklarıyla ve zulümleriyle boğuşuyorlar.  Aslında Çin’in bu toprakları işgal edecek gücü yoktu ancak Stalin’in desteğiyle bu toprakları  1949’da işgal etmiştir.
Çin, 1949 yılında Doğu Türkistan’ı işgal edip bölgeyi Sincan(Kazanılmış Topraklar) olarak adlandırdığı tarihten bu yana, Müslümanlara yönelik etnik temizlik ve asimilasyon politikası uygulamakta. İşgalden bu yana 35 milyon  civarında Doğu Türkistanlının katledildiği  tahmin edilmektedir.

Çin, Doğu Türkistan’ı tam bir sömürge haline getirmiş, petrol, kömür ve altın yatakları bu bölgededir. Çin nükleer denemelerini burada yapıyor. Bu denemeler yüzünden, binlerce insan radyasyon sonucu ölürken yeni doğan binlerce bebek de sakat doğmuştur. Dünya bu insanlık dışı vahşete gözlerini kapamış, sadece seyretmektedir.
Çin 1964′den günümüze kadar Doğu Türkistan topraklarında elliye yakın atom ve hidrojen bombası patlatmıştır. İsveçli uzmanlar, 1984 yılında yapılan yeraltı nükleer denemesinde kullanılan bombanın Richter ölçeğiyle 6.8 şiddetinde yer sarsıntısına sebebiyet verdiğini tespit etmişlerdir.
Çin milyonlarca Uygur ve Kazak Türkünü de asimile etmeye çalışmaktadır. 2001 yılından itibaren Türk dili ile eğitim tamamen yasaklanmış, bir işte çalışabilmek için Çince bilme zorunluluğu getirilmiştir. Türk dili ile konuşmak, şarkı türkü söylemek bile yasaklanmıştır. Uygur ve Kazak Türklerine yurt dışına çıkma yasağı uygulanmaktadır. Hükümetin izin vermediği hiç kimse yurt dışına çıkamamakta, çıksa bile aile fertlerine izin verilmemektedir.
Çin işgal yönetimi yıllardan beri Doğu Türkistan’da Uygur Çiftçilerin topraklarına zorla el koyuyor, destek ve teşviklerle ülkeye getirdiği Çinli göçmenlere bu toprakları tahsis ederek yerleşmelerini sağlıyor.
Bugün Çin’in desteklediği ve bağımsız bir ülke olan Kuzey Kore’nin nüfusu yaklaşık 22 milyondur, Doğu Türkistan Kuzey Kore’den fazla nüfus barındırmasına rağmen Çin’in esareti altındadır. İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporuna göre, Doğu Türkistan, 1997′den beri dünyada en çok idam cezası uygulanan bölge olmuştur.
Çin Doğu Türkistan’ı işgal ettiğinde bölge ahalisi bunu kabul etmek istemedi ama İslâm ümmetinin dağılmışlığı ve başsızlığı yüzünden de kendisini yalnız bulunca birlikte yaşama çözümünden başka bir çıkış yolu bulamadı.
Tibet
Çin esaretindeki bir diğer bölge Tibet. Temel hakkı olan özerklik hakkını bile alamıyor. Çin aynı şekilde Doğu Türkistan’da uyguladığı zulmü Tibetlilere uygulamakta. Tibetlileri bölücü terörist olarak adlandırmakta. Tibet, yüzyıllardır Çin’in baskısı ve sömürgeci uygulamalarına maruz kalmaktadır.
1913 yılında Tibet bağımsızlığını ilan etmiş, 36 yıl bağımsızlık dönemi yaşanmıştır.
Çin’in 1950′lilerden itibaren başlayan Tibet işgali sonunda Tibetliler 17 maddelik bir antlaşmayla bağımsızlık yerine özerklik taleplerini belirtmişlerdir ancak bir müddet sonra Tibet’e iyice yerleşen Çin, bu antlaşmaya bile uyma ihtiyacı duymadan Tibetliler üzerindeki baskı politikalarını devam ettirmiştir. 17 maddelik antlaşmanın üzerinden bir yıl geçmeden Tibet’in bütün kilit noktaları Çinlilerin askerî istilasına uğramıştır. Sadece Doğu Tibet bölgesinde 4 bin hektar alan gasp edilmiştir. Uygulanan bu politika nedeniyle halk giderek yoksullaşırken Tibetli yerel kaynaklara göre 1959′da ve 1962-1963 arasında 70 bin Tibetli açlıktan ölmüştür.
İç Moğolistan Özerk Bölgesi
Çin’in kuzey bölgesinde yer alan, Moğolistan ve Rusya Federasyonu ile sınırı bulunan 24,5 milyon nüfuslu İç Moğolistan, özerk bir bölge. Nüfusunun 4,5 milyonu Moğol olan 1 milyon 197 bin kilometrekare genişliğindeki İç Moğolistan’da, hayvancılık, tarım, kömür başta olmak üzere madencilik (kömür) sektörleri gelişmiş durumda. Pekin gibi büyük bir şehrin enerji ihtiyacının bir kısmının karşılandığı İç Moğolistan’da termik santrallerde yoğunlaşma var.
Yeraltı kaynakları açısından zengin olan bölgede 134 maden çeşidi bulunuyor. Bunlardan altın ve gümüş rezervleri miktar bakımından Çin’de ilk sırada yer alıyor.
Tayvan (Çin Cumhuriyeti)

Mao idaresindeki ÇKP. Çin’ i ele geçirerek  Çin Halk Cumhuriyetini  ( sosyalizmi) ilan edildiğinde bu  ülkeden  kaçan Çinliler tarafından kuruldu ve 1971 yılına kadar Birleşmiş Milletlere üye ülke oldu. 1971 yılında Tayvan üyelikten çıkarılarak yerine Çin Halk Cumhuriyeti alındı. Pekin Hükümeti, Tayvan’ı kendi yönetimi altındaki bir eyalet olarak görmeye ve o topraklar üzerinde hak iddiasında bulunmaya devam etti. Tayvan’ın en fazla mal ihraç ettiği ülke Çin Halk Cumhuriyeti olmasına rağmen bağımsızlık ve tanınma çabalarıyla BM üyeliği istekleri Çin’in vetosu ve tehditleri nedeniyle olmamaktadır. Tayvan’ı 23 ülke tanımaktadır ve resmi diplomatik ilişkilerde bulunmaktadır. Türkiye Tayvan’ı tanımamakta ancak Tayvan ile ekonomik ve kültürel ilişkiler kurmaktadır.
Aksay
Çin tarafından işgal edilen Hindistan topraklarının bulunduğu bölgedir.
Çin son olarak Güney Çin Denizi’ndeki adaları işgal etmiş durumda. Tayvan, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler’in hakkı bulunan tüm adaları Çin himayesi altına aldı üstelik, Uluslararası Mahkeme Çin’in denizdeki adalarla ilgili mülkiyet iddiasınının geçersiz olduğunu ilan etmesine rağmen,bu iddialarından asla vazgeçmiş değildir.
Ganamazde Çin’in Başlıca İhracat Yaptığı   Ülkeler:
Amerika yüzde 21,1
Japonya yüzde 13,6
Güney Kore yüzde 4,6
Almanya yüzde 4
Hollanda yüzde 2,7
Singapur yüzde 2,2
Türkiye yüzde 2,1

Kaynak :  http://rozethaber.com/01-04-2017-cin-isgal-ettigi-topraklardan-ne-zaman-cekilir-cinde-insan-haklari-ihlalleri.html

Etiketler: » » » » » » »
Share
943 Kez Görüntülendi.