logo

trugen jacn

TÜRK DÜNYASI ARAŞTIRMALARI VAKFI İSTANBUL’DA “DOĞU TÜRKİSTAN’IN BUGÜNKÜ DURUMU ” KONULU KONFERANS DÜZENLİYOR

غازى ئۇنىۋېرسىتېتى ھازىرقى زامان تۈركىي تىللىرى ۋە ئەدەبىياتلىرى فاكۇلتېتى ئوقۇتقۇچىسى پروفېسسور دوكتور ئەكرەم ئارىقئوغلۇ ئەپەندى «شەرقىي تۈركىستاندىكى مەدەنىي مىراسلىرىمىز» تېمىسىدا دوكلات بەرمەكتە. 2016-يىلى 7-دېكابىر، تۈركىيە.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Ülkemizin önde gelen   fikir adamlarından, Türk Dünyasının Modern Dedekokut’u olarak anılan merhum  Türk Dünyası Aşığı ve Atası, Prof.Dr.Turan Yazgan’ın kurucusu ve vefatına kadar başkanlığını yaptığı ve Türk dünyasına yönelik çalışmaları ile  tanınan ve öne çıkan  Ülkemizin önemli ve itibarlı Sivil Toplum Kuruluşlarından Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nda  ” Doğu Türkistan’ın Bugünkü Durumu” konulu bir Konferans düzenleniyor.  27 yıldır aralıksız bir şekilde sürdürülen Süleymaniye Kürsüsü Konuşmaları adı altındaki konferansları serisinde bu kez Doğu Türkistan konusu gündeme getiriliyor.
18 Şubat 2017 Cumartesi günü İstanbul Üniversitesi Avrasya Enstitüsü’ne ait tarihi Kimyager Derviş Paşa Konağı Konferans Salonunda verilecek bu konferansın konuğu Ankara Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Sayın Prof.Dr.Ekrem Barak Arıkoğlu olup,  verilecek bu konferansta  Doğu Türkistan’dan son durum ile bu ülkede Çin işgal yönetiminin baskı,zulüm,etnik ayırımcılık ve dini ve ırkı soykırım politikaları hakkında bizzat  Sayın Arıkoğlu’nun gözlemlerine dayanan yeni  ve güncel bilgiler verilecek ve kamu oyunun Doğu Türkistan konusunda bilgilendirecektir.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi
Uyghurnet.org Haber Sitemize vereceği konferans ile ilgili bilgiler veren Prof.Dr.Arıkoğlu şunları söyledi ; ” Ben Kırgizistan Manas Üniversitesinde çalışırken,  bir bilim heyeti arkadaşlarımla  birlikte “Urumçi’den Kaşgar’a “ konulu bir bilimsel araştırma raporu hazırlamak üzere Doğu Türkistan’a gittim. 3 hafta süren bu bilimsel gezimizde Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi başta olmak üzere Turfan,Kaşgar ve Yarkent şehirlerine kadar bir çok şehirlerini görmek ve Uygur Türkü soydaşlarımız ile bire bir konuşmak fırsatımız oldu. Uygur Kardeşlerimiz bizlerin Türk olduğumuzu anlayınca olağanüstü ilgi gösterdi  ve bizleri bağırlarına bastılar.Bu arada hazırlayacağımız bilimsel rapor için resimler,video-görüntüler  çektik ve notlar aldık. Bu 20 günlük gezi bilimsel ve duygusal yönden Manas Üniversitesi’nde çalıştığım 4 yıldan daha çok daha verimli olmuştur diyebilirim. Gezimizin 20 günü çok güzel anı ve tarifi imkansız duygularla geçti. Uygur Türküleri Kardeşlerimizce tarifi imkansız bir sevgi  seli ve hürmetleri ile karşılandık.Bu duygularımı sözle ifade etmem mümkün değildir.Ancak,bu duygu yaşanarak ancak hissedilebilir. Fakat, gezimizin son günü yanı Kaşgar’ın Artuş ilçesinden Kırgizistan’ın Oş kenti’ne geçmek üzere Sınır’a 10 km.kalan Çin  Gümrük  Kontrol noktasında durdurulduk ve 24 saat  süre ile hayatımızda hiç karşılaşmadığımız baskı. Zulüm ve işkence ile karşılaştık. Bu gezimizin  21.gününde Çinlilerin çok kötü ve insanlık dışı muamele ve davranışlarına maruz kaldık. Bize fiziki şiddet uygulayamadılar ancak.onun dışında her şeyi yaptılar.Bütün görüntü,resim ve notlarımıza ve tüm eşyalarımıza el koydular ve didik didik aradılar.Daha sonra kaba ve sert bir şekilde bizim Kırgizistan sınırına kadar araçla gidemiyeceğimizi  söylediler ve eşyalarımı yüklenerek 10 km. olan mesafeyi yaya olarak gitmeye mecbur ettiler.Hava çok soğuk ve sıcaklık  eksi 30 Sentigrad derecede  idi.Buna rağmen biz yola düşmeye mecbur olduk. Bir süre sonra arkamızdan gelen   bir Tır’a binerek o şekilde Kırgizistan’a geçebildik.Çin işkencesi dedikleri her halde bu olsa gerek.Bize bu zulmü yapan Çinli İşgalciler Uygur Kardeşlerimize neler yapmazlar ki ? Bunu düşündük.Allah Soydaşlarımızın yardımcısı olsun. Ben o gün kendi kendime vaat ettim.Bundan sonraki hayatımda Doğu Türkistan sorununa öncelikli bir mesele olarak yer vereceğime söz verdim. Türkiye’nin bütün İllerine gideceğim ve Doğu Türkistanlı Kardeşlerimize ve bize yapılan baskı,zulüm işkenceleri anlatacağım’a söz verdim. Bu sözümü yerine getirmek için bütün imkanlarım ile çalışacağım. Elbette bugün Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesindeki Suriye’de ve güneydoğu bölgelerimizde bir çok sorunlarımız mevcuttur. Ama,Türk dünyasına genel olarak bakacak olursak.günümüzde bizim birincil,en büyük ve öncelikli meselemiz Uygur Kardeşlerimizin güncel sorunları olmalıdır,diye düşünüyorum.” dedi.
Prof Dr.Sayın Ekrem Barak Arıkoğlu konferansta ele alacağı konuları hakkında bilgi verirken şunları de ifade etti “ Konferans 2 bölüm halinde sürecektir ;
1.Doğu Türkistan’ın Bugünkü Durumu hakkında gördüklerim ve seyahatımız esnasındaki unutulmaz  anılarımız olacaktır
2.Bölümde ise Çin’in işgal altında tuttuğu Doğu Türkistan’daki etnik temelli Çin baskı, zulüm,ırkı ayırımcılık ve dini ve kültürel soykırımlarını ele alacağız.
Bugün,Doğu Türkistan için en önemli tehlike  Çin yönetiminin bu ülkenin tarihi sakinleri ve sahipleri olan Uygur Türkü Kardeşlerimize karşı demografik asimilasyon politikasıdır.Çin yönetimi bu ülkenin çok zengin doğal kaynaklarına hoyratça el koymakta ve bu ülkeden elde ettiği kaynakları kullanarak Uygur Türklerini yok etmeye ve tarih sahnesinden silmeye çalışmaktadır. Yeni inşa edilen Gökdelenler,modern siteler ve yeni ve altı yapısı mükemmel yerleşim yerlerinde oturanların tamamı etnik Çinli göçmenlerdir.Eskiden devlete ait olan ve Uygurların de yararlandığı bütün işletmeler,Fabrikalar ve iktisadi devlet kuruluşları özelleştirme adı altında etnik Çinli göçmenlere peşkeş çekilmiştir.Çinlilerin bölgeye yerleşmeleri ve Türklerin azınlığa düşürülerek zamanla eritilerek yok edilmeleri için Çin yönetimi uzun vadeli bir planı yürürlüğe koymuştur.Uygurlar başta Kazaklar,Kırgizlar ve diğer Türk boyları Çift dilli eğitim adı altınıdaki  sinsi yalanı ve gülünç  hile ve safsata  ile  daha ana okulundan itibaren kendi ana dilleri yerine Çince öğretmektedir. Çocukların daha küçükken,asimilasyonu amaçlanmaktadır. Elbette kanferans’ta zamanımızın elverdiği ölçüde bu konuları ele almaya ve kamu oyunu bilgilendirmeye çalışacağız.” Şeklinde konuştu.

Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Sayın Prof.Dr.Ekrem Sarak Arıkoğlu tarafından verilecek bu Konferansın  Türkiye’de Doğu Türkistan meselesinin gündemden düşürülmeye  çalışıldığı ve  son aylarda bir çok olumsuzlukların  algı operasyonları  yapılarak  Uygur Türklerine iftira ve karalama kampanyalarının yapılmakta olduğu bir   zaman ve  ortamda   düzenlenmiş  olması çok önemli bir girişim olarak kabul ediliyor ve bu nedenle çok kalabalık bir izleyici tarafından takip edilip izleneceği  bekleniyor.

Konferasın yapılacağı Adres  : İstanbul Ün.Avraysa Enstitüsü Bayezit – Fatih/İST.

Konferans Tarihi  ve Saatı  : 18 Şubat 2017 Cumartesi Saat 14,oo
Yol Tarifi :  Bayezit Tramvay yolu üzerindeki  tarihi Türk Hamamı ile Edebiyat Fakültesi binası arasındaki merdivenlerden yukarıya çıkılacak ve sağ taraftaki Kimyager Dervis Paşa Konağına girilecektir. Tramvay ve Otobüsle gelecek Misafirler Bayezit Üniversite Durağında ineceklerdir.
Önemli Not Ve Hatırlatma : 

  • Kıymetli  Misafir ve dinleyicilerimizin saat 14.oo’den önce salonda  hazır bulunmaları özellikle rica olunur.
  • Konferans sonunda Türkistan pilavı ikram edilecektir.

 

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
2227 Kez Görüntülendi.