Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistanlı Genç Uygur Piyanist Sanatçısı Güldiyar Tanrıdağlı kendi projesi olan ve ünlü besteci Rahmanınov eserlerinden oluşan konserini bu kez İstanbul- Fatih Belediyesi Sulukule Sanat Akademi’sinde veriyor.
Fatih Belediye Başkanı Sayın Mustafa Demir’in himayelerinde düzenlenecek bu konser 28 Ocak 2017 Cumartesi günü saat 19,oo’da Fatih Belediyesine ait Sulukula sanat Akademisi’nde başlıyor.
Fatih Belediyesi Kurumsal internet sitesi’nde konser ile ilgili olarak şu bilgiler yer alıyor ;
Rachmaninov Anatolian Project – Güldiyar Tanrıdağlı
Genç piyanist Güldiyar Tanrıdağlı’nın, Tatar asıllı besteci Rachmaninov’un solo piyano ve şarkı alanındaki eserlerini Anadolu enstrümanları ile buluşturduğu “Rachmaninov Anatolian” adlı konserini Sulukule Sanat Akademisi’nde izleyebilirsiniz. Avrupa’nın en prestijli müzik üniversitelerinden olan Salzburg Mozarteum konser piyanistliği bölümü mezunu olan piyanist, yurtiçi ve yurtdışındaki (klasik) piyano kariyerinin yani sıra doğduğu toprakların kültürel birikimini de ortaya koyan, doğu-batı sentezi çalışmaları ile tanınıyor.
Guldiyar Tanrıdağlı Kimdir ?
1980’yı yılların sonlarında Türkiye’ye gelerek yerleşen Mimarsinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Üniveresitesi öğretim üyesi Dr. Gülzade Tanrıdağlı ile Dr. Ferhat Kurban Tanrıdağlı’ın Kaşgar doğumlu kızları Güldiyar Tanrıdağlı Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservaturı şan bölümünü tamamladıktan Sonra Avrupa’nın en prestijli müzik üniversitelerinden olan Salzburg Mozarteum konser piyanistliği bölümünü tamamladı ve daha sonra piyano’daki teknik yeteğinden dolayı Rahmaninov eserleri üzerine yönlendirildi. Çalışmaları esnasında Rahmaninov’un bestelerinde Asya bozkırlarının ve kendisinin doğduğu toprakların melodisinin koyu kokularını aldı ve nota karşılaştırması ve karşılaştırmalı müzikoloji araştırmaları yaptı. Rahman adından esinlenerek araştırmasını derinleştirdi.Sonuçta Rahmaninov’un bilindiği gibi etnik olarak bir Rus değil,Tarar Türk asıllı besteci olduğunu bilimsel olduğunu kanıtladı,Bu konu mezuniyet tezinde yer aldı. Rahmanınov’nun Türk-Tatar kimliğinin ortaya çıkarılması büyük yankı uyandırdı.Batı klasik müzik otoriteleri tarafından Rahamanonov’nun ortaya çıkan bu kimliği kabul gördü. Geogle aramalarında s Rahamanınov daha önceleri Rus besteci olarak görünür iken,şimdi ise,Tatar Türk asıllı besteci olarak karşımıza çıkar.Bununla birlikte Rahmaninov eserlerini piyano ve Anadolu çalgıları ile icra edildiği “Rahmanınov Anatalian Project = Rahmanınov Eserleri için Anadolu Projesi adlı Cd.sı kalan müzik tarafından yayınlandı.
Bu yöndeki çalışmalarının yer aldığı iltk konserini mezun olduğu Viyana Muzartium’da verdi ve büyük yankı uyandırdı.Daha sonra yurt içinde Antalya Piyano Festivalı,İstanbul ZORLU PFM. Kküçükçekmece Belediye Atakent Kültür Merkezi’nde verdiği başarılı konserleri Türk izleyiceleri ile buluştu.Yurt dışında ise Avusturya ve Gürcistan’da bu projesini verdiği konserlerde seslendirdi ve büyük beğeni topladı ve bu ülkeler medyasında gündeme geldi.
Hürriyet,Sabah ve Yeni Şafak gazeteleri ile ,ANDANTE ve NTVTv.kanallarında sanatı ile ilgili hübarlar,yoruim ve raportajları yayınlandı.Güldiyar Tanrıdağlı bu projesinin tanıtımı ile ilgili çalışmalarını ülke çapında sürdürmektedir.
Mezuniyet tezinin kabul edilmesi ile piyanist ünvanını kazanan Tanrıdağlı, yurtiçi ve yurt dışındaki (klasik) piyano kariyerinin yani sıra doğduğu toprakların kültürel birikimini ortaya koyarak başarılı bir doğu-batı sentezi oluşturuyor.
Genç piyanist Güldiyar Tanrıdağlı, Tatar asıllı besteci Rachmaninov’un solo piyano ve lied (şarkı) alanındaki eserlerini Anadolu enstrümanları ile buluşturduğu ‘ Rachmaninov Anatolian’ adlı projesini kapsamındaki konserinin öncekiler gibi başarılı geçmesi bekleniyor.
BENZER HABERLER