logo

trugen jacn

ÇİN’İN “YENİ YOL-YENİ KUŞAK” PROJESİNİN ESAS AMACI UYGURLARI EKONOMİDE YOK ETMEK

Çin'in Uygurlara etnik ayrımcılık resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur  Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

2012’de iktidara gelen Çin’in yeni ÇKP.genel Sekereteri ve devlet başkanı Xi’nin  görevine geldikten hemen sonra   ortaya attığı.Çin’in “ Taşarak Dünya’yı İstila Etme amaçlı ve Sarı  Tehlike olarak algılanan Çin’in tarihi batı’ya taşma,yayılma ve istila emellerini gerçekleştirmek”  amacı ile orta attığı “Çin Rüyası,Yeni İpek yolu Projesi ve Yeni Bir Yol-Yeni Bir Kuşak”  olarak adlandırıları bu ekonomik projelerinin esas amacının Doğu Türkistan’da yaşayan bu ülkenin tarihi ve sahibi olan Müslüman Uygur Türklerini ekonomik olarak yok etmek olduğu açık ve net olarak görülmektedir.    Bu sözde projelerden en önemlilerinden biri olan Yeni bir Yol-Yeni Bir Kuşak Projesini İşgalı altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan  Müslüman Uygur Türklerini toptan yok etmek emellerinin ekonomik ayağında ısrarla sürdürüyor.Esas amacının “Tarihi ipek yolu güzergahında yer alan ülkeler ve halklar arasında ekonomik ilişkileri ve işbirliğini canlandırmak “ olduğu iddia edilen bu projeyi kullanmak isteyen Çin’in bu bölgelerdeki ekonomik hayatta  tamamen etnik Çinlilerin hakim olmasını ve iktisadı hayatı onların eline vererek   diğer Milletleri iktisadı hayattan   dışlamak olduğu  uygulamalarından açık ve net olarak   görülüyor.
Bu projenin ilk etabında yer alan Doğu Türkistan’da İşgalçı Çin yönetiminin kollaması ve pozitif ayırımcılık yapması sebebi ile yeni ekonomik kalkınma projelerinin tamamı  merkezi Çin’de faaliyet gösteren etnik han Çinlisi göçmen Çinlilere  ve onların Şirketlerine özellikle verildiği ve ülkenin yerli halkı olar Uygur Türklerinin   bunun dışında tutularak,dışlanarak  ekonomik hayattan geriye atıldığı bildiriliyor.

Çin'in Uygurlara etnik ayrımcılık resimleri ile ilgili görsel sonucu
ÇKP.iktidarının resmi ağzı olan Çin Halk Radyosunun 23 Ekim tarihli  Rusça yayınında Çin’in bu projenin bölge’de ekonomik hayatına olan olumlu etkisi hakkında prpaganda amaçlı  bir   sohbet  programı yapıldığı belirtildi.
Programda konuşan Çinli İ-Ma  adlı şirketinin genel Müdürü Çin Çiyang ,Şirketlerini Urumçi merkezli olarak kurduklarını,  faaliyet alanlarının Türkistan Cumhuriyetlerinde bayındırlık sahasında inşaatlar yapmak olduğunu belirterek ; “ Şirketimiz Özbekistan’da 440 milyon Yuan ( yaklaşık 83 milyon $) tutarında bir köprü ihalesi kazanmıştır. Önümüzdeki aylarda Kazakistan’da 3 milyar Yuan(500 milyon $) tutarındaki bir otoyol projesine başlayacağız.”  şeklinde konuştuğu bildirildi.
Ancak,etnik olarak Çinli Şirketlerin  devletçe  destek verilerek  kollanıldığı bu Çin  Şirketlerinin  işlerinde  çalıştırılan İşçilerin tamamı Çin’den  getirilen göçmen etnik Çinlilerden oluşmaktadır.  Etnik Çinli işçiler Doğu Türkistan ve Türkistan Cumhuriyetlerine demografik asimilasyon amacı ile getirildiği biliniyor.  Bu Çinli işçilere Çin işgal yönetiminin yine Doğu Türkistan’dan elde ettiği gelirler kullanılarak bu ülkeye yerleşmeleri teşvik edilerek  iskanları  sağlanıyor. Buna karşılık,bu ülkenin yerli Müslüman Türk halkından tek bir  kişi   bile  bu Çin Şirketlerine işçi olarak  kabul edilmiyor.
Uzmanlar,Çin işgal yönetiminin bu ve benzeri etnik dışlayıcı ve ayırımcı bu uygulamalarının   “Irkı aşağılama ve  etnik temelli  Dışlayıcı politikalarının çok açık ve net bir ifadesi” olduğu fikrinde birleşiyorlar.

Çin'in Uygurlara etnik ayrımcılık resimleri ile ilgili görsel sonucu

İşgalçı Çin’in Urumçi’de etnik Temelli  İskan Politikasına Bir Örnek  : Arka Plandaki Gökdelenlerde Oturanlar   Etnik Çinli Göçmenler ,Ön taraftakı eski gecekondu evlerin Sakinleri Ülkenin tarihi  Sahibi ve sakinleri olan Müslüman Uygurlar

Ayrıca,Doğu Türkistan’da geçtiğimiz yılın Eylül ayında Aksu’nun Bay ilçesi Sogan Kömür işletmesinde olduğu gibi iş ve gelir dağılımındaki eşitliksizlik ve Çinlilerin etnik olarak kayrılması sonucunda şiddet olaylarının meydana geldiğini ve bu durumun sürdürülmesi halinde şiddet ve hak arama mücadelesinin  daha fazla şiddete dalgasına  dönüşebileceğini  belirterek,  bu tür  etnik temelli toplumsal olayların artmasından endişe ettiklerini ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1794 Kez Görüntülendi.