logo

trugen jacn
26 Ekim 2016

KÜRESEL SERMAYE ÇİN’DEN KAÇIYOR : MİKTAR 500 MİLYAR DOLAR’A ULAŞTI

Çin’de iktidardaki ÇKP.diktatoryası’nın  günden güne şiddetini arttırarak  uyguladığı   baskıları ve  hak ve hukuk ihlalleri  sebebi ile küresel sermayenin  Çin’den  kaçmaya başladığı bildirildi.  Dünya’nın  Önde gelen yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs’ın verilerine göre, Çin’den sermaye çıkışı bu yıl  itibariyle 500 milyar dolara ulaştıği bildirildi.

Çin’den 500 milyar dolarlık kaçış

Uygur Haber ve Araştırma  Merkezi(UYHAM)

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’den para birimi yuan cinsinden yüz milyarlarca dolarlık para çıkışı yaşanıyor. Gecelik faizlerin 18 ayın zirvesine çıktığı ülkede sermaye çıkışı 500 milyar dolara tırmandı. Bloomberg dolar endeksi 98.727 seviyesinden işlem görürken, bu ay genelinde şu ana kadar yüzde 3.6 yükseliş kaydetti. Çin’de off shore yuan dolar karşısında altı yılın en düşük seviyesine gerilerken mevduatlar da ciddi miktarda azalıyor. Çin’de bankalararası kullanılabilir fon göstergesi günlük geri satın alma faizi 14 baz puan artarak 2.39’a yükseldi. Bu nisan 2015’ten beri yeni bir zirve olarak kayıtlara geçti. Faizin yükselmesini tetikleyen unsurun Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) para birimi yuandaki günlük referans faizi üç gün üst üste düşürmesi olduğu belirtiliyor.

Çin para birimi yuandaki tarihi zayıflamayı Bloomberg’e değerlendiren China Merchants Bank’ın Kıdemli Analisti Liu Dongliang, “Yuandaki aşırı değer kaybının tetiklediği para çıkışı likidite sıkışıklığına ve para arzında açığa neden oluyor. Likidite sıkışıklığının sürmesi kaldıraçlı tahvil yatırımlarını kullanan kurumlar üstündeki baskıyı artıracak” uyarısını yapıyor.

 Çin Yuan’ı Tarihinin En  düşük seviyesini Gördü

Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ’nin Şanghay şubesinden Analist Li Liuyang bazı Çinli bankaların onshore piyaslarda ABD Doları’nı 6.7740 seviyelerinden sattığını ifade ediyor. Commerzbank’ın Singapur merkezinden Ekonomist Zhou Hao da,“Off shore yuan rekor düşük seviyeleri test ederken piyasanın hissiyatı kısa vadede görece negatif. Uzun vadede ise Çin’den fonların çıkışını göreceğiz” diye uyarıyor.

Yuanın tarihi düşük seviyelere gerilemesi Çin bankalararası piyasasını derinden vuruyor. Döviz Devlet İdaresi verilerine göre sadece geçtiğimiz ay net 44.7 milyar dolar karşılığındaki yuan ödemeleri gerçekleştirilemedi. Bunun Çin hükümetinin verileri paylaşmaya başladığı 2010 yılından beri en büyük rakam olması dikkat çekiyor. Öte yandan dünyanın en büyük yatırım bankalarından Goldman Sachs verilerine göre Çin para biriminden çıkışlar bu yıl 500 milyar dolara çıktı. Bu olumsuz tablo karşısında sınırlı silahı bulunan PBoC, açık piyasa işlemlerine hız vererek finansal sistemine 175 milyar yuan ( 25.8 milyar dolar) enjekte etti. Para biriminin sıkıntılı süreçten geçtiği Çin’de Komünist Partisi’nin üst düzey yetkilileri Pekin’de kapalı kapılar ardında genel kurul toplantısı düzenliyor. Uluslararası yatırımcılar dört gün sürecek toplantılardan liderlik değişiminin önümüzdeki beş yıllık sürece nasıl yansıyacağını merak ediyor.

Tarihsel şablonu işaret eden Societe Generale yuanda iki ya da üç aylık süreçte düşüş bekliyor. Alman Deutsche Bank da Çin’in mevsimsel dolar talebi nedeniyle Kasım-Ocak döneminin stresli geçeceği görüşünde. Görünen o ki yuanı 2016 yılı sonuna kadar inişli çıkışlı bir yolculuk bekliyor.

Çin’den Sermaye Kaçısı  Hızlanabilir

Bazı analistler, Çin Merkez Bankasının 1 Ekim itibariyle Uluslararası Para Fonu (IMF) rezerv sepetine eklenmesinden sonra yuana verdiği desteği kestiğini savunuyor. Bu nedenle bankanın dolar / yuan kurunda daha önce tolerans seviyesi olarak gördüğü 6.7 seviyesinin altına inmesine izin verdiği görüşü hakim. Avustralya & Yeni Zelanda Bankacılık Group’un Bölgesel Araştırmalar Bölümü Başkanı Khoon Goh, “ Off shore yuan rekor düşük seviyelerin altına inebilir. Ortada yuanın zayıflamasını önlemek için kararlı bir müdahale görünmüyor. Üstelik sermaye çıkışının hızlanma riski bulunuyor” dedi.

Kaynak : http://www.dunya.com/finans/haberler/cinden-500-milyar-dolarlik-kacis-haberi-335184

Etiketler: » » » » » » » »
Share
800 Kez Görüntülendi.