logo

trugen jacn
05 Ekim 2016

KAŞGAR – GWADAR EKONOMİK KORİDORU ABD’Yİ ENDİŞELENDİRİYOR

Çin ve Pakistan’ın aynı zamanda stratejik bir proje olan   Doğu Türkistan’ın Kaşgar şehri ile Pakistan’ın Arap deniz kıyılarındaki Gvadar limanını bir birine bağlayacak olan  projenin yapımı Çin ve Pakistan arasında geçen yılın Nisan ayında  imzalanan bir anlaşma ile yürürlüğe girmiş ve çalışmalara da başlanmıştı. Kaşgar-Gwadar  ekonomik koridorunun yapımını tamamlama girişimi ve iki ülke arasında gelişen ilişkiler, ABD’nin  endişe etmesine yol açıyor. Çinli stratejistler, ABD’nin  kendilerini bu bölgede sabote etmek istediklerini iddia ediyorlar.

Çin - Pakistan ekonomi koridoru ABD'yi endişelendiriyor

Uygur Haber Ve Araştırma  Merkezi(UYHAM)

Çin ve Pakistan arasında devam eden ortak ekonomik koridor girişimi ABD’de endişeye yol açtığı belirtiliyor. İki devlet arasında devam eden enerji sektörü, ulaşım, bölgesel ittifak başta Hindistan olmak üzere ABD ve AB tarafından yakından takip ediliyor.

The Diplomat yazarı By Ian Price geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı bir yazıda “ABD, Pakistan içerisinde ve dışarısında olmak üzere oluşturduğu güvenlik sorunlarıyla bölgede bir istikrarsızlık oluşturmak istiyor. Elbetteki bunun temel hedefinde Pakistan’ın Çin ile devam eden ekonomik koridoru ve stratejik işbirliği konusu var” vurgusunu yaptı.

Bazı uzmanlara göre de, Çin ve Pakistan arasındaki ekonomik koridoru, Çin’in ‘tek kuşak ve tek yol’ stratejisinin temel bir parçası olarak işlemeye devam ediyor. Bu proje Çin’in Asya’daki politikaları için hayati öneme sahip olduğu belirtiliyor. ABD ile Çin arasında devam eden küresel yarışın bir parçası olarak, Çin-ABD-Pakistan ve Hindistan arasındaki ilişkiler tüm dünyadan da yakından takip ediliyor.

Çin Diplomasi Akademisi uzmanı Ren Yuanzhe de, Pakistan’ı Çin ile Ortadoğu arasında bir köprü olarak kullanma planlarıyla ilgili olabileceğine vurgu yapıyor. Yuanzhe “Alınan bilgiye göre halihazırda Gvadar limanına hiçbir resmi açıklama yapılmadan Çin savaş gemileri giriş yapıyor. Gvadar’ın kısmen Çin deniz üssü olarak kullanıldığını tahmin edebiliriz. Bu belgelere yansıyacak mı şimdilik anlamak zor. Yine de Çin’in bu limandaki varlığı sadece Güney Asya’da değil, Ortadoğu ve Orta Asya’da bulunduğu anlamına gelir.” sözlerinin altını çiziyor.

KAYNAK : http://www.dunyabulteni.net/asya/379491/cin-pakistan-ekonomi-koridoru-abdyi-endiselendiriyor

Etiketler: » » » » » » » »
Share
776 Kez Görüntülendi.