logo

trugen jacn
06 Ağustos 2016

TANRI DAĞLARINDA BİR TÜRKLÜK AŞIĞI : SERVET SOMUNCUOĞLU

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türk Milletinin kadim  izlerini  kaya resimlerinde arayan ve onların fotoğraflarını çekerek Türklük bilimine armağan eden  Türk dünyası  Aşığı  Araştırmacı, Yapımcı, ve Fotoğraf Sanatçısı merhum Servet Somuncuoğlu’nun vefatının 4.yıldönümünde kendisini bir kez rahmet ve minnet ile anıyor ve dualarımızda  niyaz ediyoruz.

Merhum Somuncuoğlu Türk dünyası aşkının yanında aynı zamanda bir  Doğu Türkistan  sevdalısı idi.Bu mazlum Ülke ve mahzun Uygur Türkü Kardeşleri ile çok yakından ilgileniyordu. Kendisi 2003 yılında Atlas Dergisi’nde çalışırken.çalıştığım  Vakfa gelmiş  Uygur Türkleri ile ilgili bir yazı dizisi yapmak istediğini belirtmiş ve yardım talebinde bulunmuştu. Elimizde mevcut belgeleri kendisi ile paylaşmış  ve   Doğu Türkistan ile ilgili güncel  bilgiler vermeye gayret etmiştik. Daha sonra Doğu Türkistanlıların bir toplu Bayram kutlamasında geldi ve bu kutlamaların resimlerini çekerek uzun bir yazı dizisini Atlas dergisi’nde yayınladı.Kendisini  telefonla arayarak  teşekkür ettim. Bana  Doğu Türkistan’in durumundan çok üzüntü duyduğunu ve ayrıca  Uygur Kardeşleri için bir şey yapamadığı için müstarip olduğunu ifade etti.  Doğu Türkistan’da Türklere ait duvar resimleri yönünden çok zengin olduğunu bildiğini,ancak bu konudaki  çalışma talebinin Çinliler tarafından sürekli reddildiği için Doğu Türkistan’a gidemediğini anlattı. Kandillerde,Bayramlarda karşılıklı olarak birbirimizi tebrik eder ve dertleşirdik.Toplantılarda görüşür ve hasret giderirdik.En son vefat etmeden 3 ay öncesi Prof.Dr.Sayın Alparslan Ceylan Hocamızın başkanı bulunduğu Erzurum Güneş Vakfı’nın TÜRK ŞÖLENİ’nde birlikte bulunduk. Merhum Prof.Dr.Nevzat Yalçıntaş Hocamızın yönettiği aynı oturumda birlikte  konuşmacı idik.  Oturumda  çok ilgi çeken ve çok de alkış alan tebliğini sundu. Doğu Türkistan’a  bir gün mutlaka gideceğini ve Türk tarihinin   en eski izleri olan Kıyataş = Kaya resimlerini çekerek dünya’ya tanıtacağını özellikle belirtmişti. Biz de kendisine  ayrıca sarılarak teşekkür etmiş ve hüzünlenmiştik. Merhum Servet Somuncuoğlu’nun vefatı Türklük bilgisi bakımından çok büyük bir kayıptır.Hala yerinin doldurulamadığı kanaatındeyim.Çünkü,biz Türklerde her değer tektir.İkincisi mealesef yoktur. Onun muazzez ruhunun onun hayal  ve özlemini süsleyen  Tanrı dağlarının Doğu Türkistan’daki en yüksek zirvesi olan Hantengri Çokasında pervaz ettiğini düşünüyorum.

Ölüm  yıldönümünde Aziz dost ve gönüldaşım merhum Somuncuoğlu’nu  bir kez daha rahmet ve minnetle arıyorum.  Ruhu şad,mekanı cennet olsun.

Ulu Allah’ım!

Türklüğün taştaki okutmanı, gönüllerin kalemi kardeşimiz Servet Somuncuoğlu’na rahmet eyle. Amin.

Servet SOMUNCUOĞLU Kimdir ?

1964 yılında Bursa’da doğan Servet Somuncuoğlu, öğretmen lisesinin ardından Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü ile İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümlerinden mezun oldu.

TRT’de uzun yıllar prodüktörlük görevini yürüten Somuncuoğlu, “Tarihin Büyük İhanetleri”, “Günle Gelen”, “Günün İçinden”, “Müzikli Edebiyat” ve “Yeni Bakışlar” isimli birçok programa adını yazdırdı.

Servet Somuncuoğlu, “Anadolu’yu Vatan Kılanlar”, “Tarihimize Şan Verenler” ve “Gönül Dünyamızı Aydınlatanlar” isimli senaryolar yazdı.
Somuncuğlu’nun “Saymalıtaş Gökyüzü Atları”, “Gallemit”, “Adanmış Bir Ömür: Çetin Berkmen’in Anıları”, “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” ve “Damgaların Göçü: Kurgan” isimli kitapları yayımlandı.
Prodüktörlüğün yanı sıra fotoğraf sanatçılığı da yapan Somuncuoğlu, Rusya, Çin, Moğolistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Kosova, Macaristan ve Avusturya gibi dünyanın birçok ülkesinde fotoğraflar çekti.
Somuncuoğlu’nun, dört yılda 150 bin kilometre kat ederek hazırladığı “Karlı Dağlardaki Sır” isimli belgeseli, TÜRKSAV 12. Türk Dünyası Hizmet Ödülü’ne layık görüldü.
Servet Somuncuoğlu, “Sibirya’dan Anadolu’ya Taştaki Türkler” kitabı ile 2008 yılı Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Sosyal Bilimler Araştırma Ödülü’nü kazandı.
Somuncuoğlu, “Türk Edebiyatı” ve “Atlas” dergilerinde yazılar da kaleme aldı.

Servet Somuncuoğlu, 6 Ağustos 2013 günü İstanbul’da 49 yaşında hayata veda etti.

Kaynak : Yenidenergenekon.com.(AA)

 

BELGESEL VİDEOLAR:

Etiketler: » » » » » »
Share
1343 Kez Görüntülendi.