Son Dakika
Birleşik ve Büyük Türkistan’ın yaşadığımız yüzyılda unutulmaz Türk Kahramanı Kürşad’ın yenilmeyen ruhunu taşıyan iki mücadele adamı; İnsan Hak ve hukuku, özgürlük bağımsızlık demokrasi mücadelesi ile öne çıkan 2 Yolbaşçısı bulunmaktadır.
Bunlardan biri 2014 yılında tutuklanarak Ömür boyu Hapse mahkum edilen Uygur Demokrası ve Hukuk Hareketi Lideri Doç.Dr.İlham Tohtı,diğeri ise Özbekisten’da aynı değerleri elde etme mücadelesi veren Evril Turan’dır.
Bu Kahraman Yolbaçıların isimleri , temel hukuk ve insan hakları mücadelesiyle dünya ve Türk dünyası tarihine altın harflerle yazıldılar. Bu Kahramanlarımız, Ölümü göze alarak cesur çıkışları ve mücadeleleri ile Türkistan halklarının ve bütün Türklerin kalbinin derinliklerinde de layık oldukları yeri almışlardır.
Yücel TANAY
Evril TURAN (Mehmetali MANHMODOV)
Evril Turan (asıl adı Mehmetali Mahmutov) gününümzde Türkistan’da yaşayan Türkçülerin başında gelmektedir. lise eğitimini Rusya’da teknik okulda yapmış, 1972’de Taşkent’te üniversiteye girmiş, gazetecilik bölümünü tamamlamıştır. Üniversiteden sonra Özbekistan yazarlar birliğinde çalışmıştır. Uzun süre Özbek yönetimine muhalif olduğu için cezaevinde kaldı..şimdi özgür fakat Çok ağır hasta yurt dışına çıkış yasağı bulunuyor.
Evril Turan (asıl adı Mehmetali Mahmutov) Kimdir?
Evril Turan (asıl adı Mehmetali Mahmutov) gününümzde Türkistan’da yaşayan Türkçülerin başında gelmektedir. lise eğitimini Rusya’da teknik okulda yapmış, 1972’de Taşkent’te üniversiteye girmiş, gazetecilik bölümünü tamamlamıştır. universiteden sonra Özbekistan yazarlar birliğinde çalışmıştır. Bugün Özbekistanın diktatörü Kerimovun zindanında tutsaktır.Evril Turan.Evril Turana Özgürlük..!Mehmetali Mahmut adını ilk kez “Boğdan Kurdu” adlı romanıyla tüm dünyaya duyurmuştur. 1980’lerde yayımladığı bu romanın konusu 1918 yılında Türkistan’ı işgal eden Rus ve Ermeni birliklerine karşı vatanını müdafa eden basmacılar’dır. Sovyetler birliğinde basmacılar capulcu, eşkiya olarak gösterildiği için bu roman sadece Özbekistan’da değil tüm SSCB’de yankılanmıştır. yıllardır basmacıları eşkiya olarak tanıtan SSCB, idaresi bu romanla Mehmetali Mahmut’u göz hapsine almıştır. ancak cesur yazar kendisine karşı yapılan tüm saldırıları göğüslemiş ve ardından ikinci romanı “ölmes kayalar “ı yayımlamıştır. bu romanda da yine Türkistan da gençliğe atalarının birer kahraman olduğunu SSCB idaresinin yalan söylediğini vurgulamış ve Özbekistan’da Türkçülük ateşini körüklemiştir. bu romanın yayımlandığı “Şark yuldızı “dergisinin idarecileri merkezden gelen emirle degiştirilmiş ve Mehmetali Mahmut üzerindeki baskılar artmıştır. roman komünist partinin yoğun eleştirilerine tabi tutulmuş ve Evril Turan’dan romanda yazdıklarını inkar etmesi istenmiştir. Bu arada defalarca KGB tarafından sorgulanmış, tehdit edilmiştir. Mehmetali Mahmut “ölmes kayalar”ı 1990 yılında tekrar başka bir adla”bu taglar “,”ulu taglar” adıyla tekrar yayımlamış ve bu kitabı ile birlikte Evril Turan takma adını kullanmaya başlamıştır. birleş, ayaklan Turan anlamına gelen bu mahlası ile tanınmıştır.Bozbori( Bozkurt) romanıTürkistan Türklerinin Özgürlük mücadelesini anlatan önemli bir romanıdır.Türkistan Türklerinin, Türk düşmanlarına karşı verdiği Efsane mücadeleleri ve efsane Türk kahramanlarını Bozkurtları anlatır.
Yazarın yazdığı Romanların Özbek Türkçesinden, Türkiye Türkçesine çevrilip Türkiye’de basılması için yaptığımız çalışmalara Türk milliyetçiliğini savunduğunu iddia eden ne Türk ocakları,ne Aydınlar ocağı, ne de Milliyetçi yayın-evleri müspet bir cevap vermediler, kitaplarını Türkiye’ de basarak ömrünü Turan birliğine adamış yazar onura edilebilirdi, fakat Türkiye’ de milliyetçi geçinen STK’ların dağınıklığı ve güçsüzlüğü buna imkan vermedi.
Türk dünyası değerlerine sahip çıkarsa güçlü olur,dağınıklık ancak düşmanlarımızın işine yarar unutmayalım
BENZER HABERLER