Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Doğu Türkistan Milli Kahramanlarından Altay Altay Kartalı olarak anılan Osman Batur İşgalcı Kızıl Cin Ordularınca şehit eoilişinin 65.yılında İstanbul’da yapılan bir toqlantı ile anıldı.
İstanbul merkezli YASİ i Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından “Altay Kartalı Osman Batur İslamoğlu’nu Anma Programı” adı ile d6zenlenen topqlantı, 27 Nisan 2016 günü Zeytinburnu – Kazlıçeşme Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Geçmiş yıllara göre katılımın yoğun olduğu programa Siyasi Parti Temsilcileri ile bir çok Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve Yöneticeleri iştirak etti.Doğu Türkistanlılar kalabalık olarak iştkirak ettikleri görüldü.
Program okunan Kur’an-ı Kerim ve hatim duasının ardından Osman Batur ve Yesi Derneğinin kurumsal faaliyetlerinin yer aldığı sinevizyon gösterisiyle başladı.
YESİ Eğitim,Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Güven Hızarcı , Türk dünyası’nın ve özellikle Doğu Türkistan’ın güncel problemlerine cesaretle parmak basan çok anlamlı olarak yaptığı konuşmasını yaptı. Yesi Derneği Başkanı Hızarcı konuşmasında özetle şunları söyledi “ Bugün Doğu Türkistan Milli Kahramanı Osman Batur’umuzun şehit edilişinin 65.yılında kendisini rahmet ve minnet ile anıyoruz.Bu toplantı’ya katılımları ile bizlere destek veren Siyası Parti’lerimizin değerli Başkan ve Yöneticelerine, STK.larımızın değerli başakan ve idarecilerine ve siz değerli Doğu Türkistanlılara teşekkür ediyorum.Doğu Türkistan’da Çin zulmünün zirve yapatığı günümüzde bu ve benzer toplantılar çok önem arzetmektedir. Anma etkinliğimize konuşmacı olarak katkı veren değerli Sayın Prof.Dr.Gülçin Çandarlı oğlu ile Doğu Türkistan Vakfı eski başkanı ve Uyghurnet Yayın yönetmeni Hamit GÖKTÜRK’e teşekkür ederim. “ dedi.
YESİ Eğitim,Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Güven Hızarcı, konuşmasını şöyle sürüdürdü ; “ Derneğimiz Türk dünyasının farklı bölgelerinde tarihsel ve bilinen olumusuzlukların giderilmesi adına eğitim,kültür ve gençlik üst başlığı üzerine faaliyet göstermektedir.Gelecek dönemde, siyaset üzerinden terbiye edilmeye çalışılan bu coğrafyada yaşanacak her türlü gelişmeye ancak tarihi değerlere sahip çıkarak ve buna uygun kültürel kodlar inşa ederek hazırlık yapabiliriz.
Kitle iletişim araçlarının ve küresel değerlerin daha yavaş sızdığı bu coğrafyada bölgesel aktörlerin politik ve ekonomik güç dengesine karşı milli benliği yeniden kodlamanın dışında bir savunma aracımız maalesef yoktur.
Türkiye bu değişim sürecinde aktif rol almak zorundadır. Hem tarihi misyonu hem de bölgesel manfaatleri doğrultusunda yeni bir vizyon ortaya koymalıdır.Herkesin yakın gündem ve mecburi sorunları aşmak için farklı öncelikler belirlemesi normaldir ancak unutulmamalıdır ki küresel bir güç olma yolunda Türkistan coğrafyası gelecek yüzyılın anahtarıdır.
Adriyatik’ten Çin Seddi’ne söylemi – özde doğru olmakla beraber-yıllarca duygusal tespitlerden öteye geçememiş STK’lar kendi ideolojik ve politik hastalıklarına bu gerçeği kurban etmiştir.Kendi şahsi ihtiraslarına tarihsel romantizmden kanıtlar bulmaya çalışan yeni bir nesil türedi.Boy asabiyetini kendi hastalıklarını perdelemek için kullanan akademisyenler türedi.Yıllarca “BU DAVA” cümlesiyle ateşli nutuklar atan ancak arka sokaktaki genç soydaşının halinden bihaber insanlar türedi.
Bizler hiçbir hesaba ve kitaba feda edilmeyecek mücadelenin önce insan,tarih ve gelecek perspektifinde yeniden ele alınması adına yeniden bismillah denecek vaktin geldiğini belirtiyoruz.Bu vaktin mihenk taşlarından biri olan Osman BATUR’un ve diğer büyüklerimiz ve önöderelerimizin mücadelesinin en azından genç nesillere tanıtılmasının üstelik hiçbir kurumun bunu yapmaya yanaşmadığı dönemlerde hayırla yad edileceğini ümid ediyoruz.”YESİ Derneği Başkanı Hızarcı’nin konuşmasından sonra Anma programının ikinci kısmında Prof.Dr.Gülçin Çandarlıoğlu fotoğraflar eşliğinde Doğu Türkistan gözlemlerini aktardı.
Daha sonra konuşan Hamit Göktürk de Osman Batur’un mücadelesinin Türkistan davasında ki birlik ve beraberliği pekiştiren yönlerini ele aldı.
Program Nazlı Aksel’in “Osman Batur” şiiri ve Taha Malkoç’un dombra dinletisiyle sona erdi.
Daha sonra sahneye davet edilen bildirilerini bizlerle paylaşan Sayın Prof.Dr.Gülçin Çandaralıoğlu ile diğer Konuşmacı Hamit Göktürk’e teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi.
BENZER HABERLER