Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist Çin, işgali altındaki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Uygur Türklerinin bir an önce toptan imhasını gerçekleştirmek için bahaneler,sebepler ve gerekçeler uydurarak kolektif asimilasyon ve soykırım uygulamalarının şiddetini arttırarak sürdürüyor.
İşgalcı Çin’in Doğu Türkistan,Tibet ve diğer Çinli olmayan ve azınlık olarak adlandırdığı halklara karşı uyguladığı insanlık dışı soykırım uygulamalarını egemen ve küresel güçler görmüyor,duymuyor ve hiç bir tepki de vermiyor.Bu tepkisizlik ve göz yumma ve çifte standartlı riyakar tutum,Çin’in bu sinisi yok etme uygulamalarını engelsizce icra etmelerine yol açıyor. İnsan hakları ve demokrasi gibi evrensel kavramaları işine geldiğinde kullanmaya çalışan ve istismar eden küresel güçlerin Çin’in bu cinayetlerine hiç bir tepki vermeden göz yumması onların soykırım uygulamalarında adeta Çin’in ortakları haline getiriyor.
İşgalcı Çin’in bu katliam ve soykırım uygulamalarının son örneği Kırgizistan’a komşu Aksu vilayeti’nin Unsu ilçesinde gerçekleştirdiği bildirildi.
Özgür Asya Radyosu muhabirlerinin Çağrak 2.kent Güvenlik(Amanlık Saklaş) Müdüründen telefonla aldığı bilgilere göre Aksu Vilayetinin .Unsu İlçesinin Çağrak Kenti’nde oturan Moniyaz (Molla Niyaz) Ailesinden şimdiye kadar toplam 6 erkek ve bir kız olmak üzere toplam 7 kişi tutuklanmıştır.Bunlardan birisi idam(a diğer 6 kişi ise,toplam 64 yıl hapse mahkum edildiği kanıtlandı.
1.- Abdullah Moniyaz : Kardeşlerden en büyüğü . 1997 yılında Urumçi’de meydana gelen Halk Otobüsünün bombalanması eylemine karışııtığı iddiası ile idam cezasına çarptırılmış ve derhal infaz edilmiştir.
2.- Vietnam’a kaçak yollardan giderek Hicret Suçu işledikleri ve bu ülke polisince yakalanarak Eylül 2013’de toplam 9 kişi ile birlikte Çin’e iade edilen Yasin Moniyaz 17 yıl, Abdulvahit Moniyaz ise 13 yıl
3._ Diğer 2 kardeş “Etnik Kin ve Nefreti Körüklemek” suçu işledikleri iddiası ile ; Akniyaz Moniyaz 11 yıl ,Abdurresul Moniyaz ile Abdulhekim Moniyaz ise,9’er yıl
4.- Ailenin tek kızı olan Ayşemgül Moniyaz ve eşi Emin Abdurrahim “Hicretçi” lere hicret etmeleri için para topladıkları ve bu suretle Hicret suçuna iştirak ettikleri iddiası ile 3’er yıl hapis cezasına çarptırılmış olup,Ayşemgül Moniyaz’in tutukluluk süresi hapis cezasına sayılarak tahliye edildiği belirtildi.
Çin Kamu Güvenliği Bakanlığı kurumsal internet sitesi’nde yayınlanan “1996-2000 Yılları Arasında İşlenen Büyük Cinayetler ve Onların Dosyaları” adlı belge’de de Abdullah Moniyaz’in 25 Şubat 1997’de Urumçi’de bombalanan Halk Otobüsü olayına karıştığı için idam cezasına çarptırıldığı ve infaz edildiği bilgisi yer alıyor.
Söz konusu raporda 25 Şubat 1997’de Urumçi’de 3 halk otobüsü aynı anda bomba ile patlatılmış olup,patlamalarda 9 kişi ölmüş ve 68 kişi çeşitli yerlerinden yaralandığı bilgisine de yer veriliyor.
Uzmanlar ; eldeki bütün bu bilgilere göre Moniyaz ailesinden bir kişinin bombalama olayı ile bağlantılı olarak idama mahkum edilmesinden sonra aynı aileninin bütün fertlerinin çeşitli ağır hapis cezalarına çarptrılmasını uluslararası hukuk ve temel adalet kurallarına aykırı olduğunu belirtiyorlar. ıAileden bir kişi’nin işlediği iddia edilen bir suçtan idam edilen bir üyesinden dolayı bütün bir aile üyelerinin tam bir toptan cezalandırılması yöntemi Faşist Almanyası’nın Yahudi ulusuna reva gördüğü kollektif cezalandırmanın bir örneği olduğu hususuunda birleşiyorlar.
BENZER HABERLER