Son Dakika
Merhum Babam Osman Kocaoğlu ile Eşi ve benim de Annem merhume Hakime Kocaoğlu’nun Üsküdar Sultantepe’deki özbekler Tekkesi’ndeki gömüt taşları(Kabirleri) ( Fotoğraf M.Kemal Sallı -2015 )
Prof.Dr.Timur KOCAOĞLU
Türkiye’deki Soyadı Yasası (kanunu) 1934 yılındı çıkarıldı. Ancak ondan önce kimi yazarlar, aydınlar soyadı kullanıyorlardı. Onlardan biri babam Osman Kocaoğlu’dur!
Babam, 1923’te Türkiye Cumhuryeti Kurulmadan VE birkaç ay önce Türkiye’ye de gelmeden, OSMAN HOCA (OSMAN XOCA) olarak tanınıyordu Orta Asya’da. Buhara Emirliği ile 1920’den sonraki Buhara Cumhuriyeti’ndeki resmi begelerde, adı Türkistan Türkçesi olarak OSMAN HOCAOĞLU, Rusça olarak da USMAN HOCAYEV (USMAN XOJAYEV) olarak geçiyordu.
Osman Hoca (Hocaoğlu), Türkiye’ye 1923’te geldikten sonra, 1927 yılında İstanbul’da Osmanlı alfabesiyle ( Osmanlıca abecesiyle) Türkçe “YENİ TÜRKİSTAN” dergisini çıkarmaya başladı.Sonradan Profesör olacak Ahmet Zeki Velidi Togan ve başka Türkistanlı aydınlarla birlikte bu dergi’nin yayınını devam ettiirdi. . Osman Hoca bu dergideki yazılarında adını: Osman Kocaoğlu (kaf harfiyle), kimi de Kocaoğlu Osman diye yazmıştır. Bu “Yeni Türkistan” dergisi 1929’dan sonra Türk Latin abecesiyle çıkmaya başlayınca, babam adını Latin abecesiyle Osman Kocaoğlu / Kocaoğlu Osman olarak kullanmıştır.
Demek Osman Kocaoğlu, Soyadı Yasasından çok önce elimizdeki belgelere göre en erken 1927’den beri KOCAOĞLU soyadını kullanmıştır . Yazılarında ve bastırdığı tanıtım kartlarında da bu Osman Kocaoğlu soyadı geçmektedir.
Kaynak : Sayın Prof.Dr.Timur Kocaoğlu’nun kişisel sosyal paylaşım hesabından alınmıştır. (Timur, 6 Mart 2016)
BENZER HABERLER