Son Dakika
Vahdet Gazetesi Haber Merkezi-İstanbul
ABD’nin en ünlü gazetelerinden New York Times’ın (NYT) muhabiri Andrew Jacobs, 10 gün geçirdiği Doğu Türkistan ile ilgili izlenimlerini yazdı. Jacobs, “Doğu Türkistan Çin baskısı altında kaynıyor” başlıklı haberinde, ailelerin tutuklamalarla dağıtıldığını, camilerden ezan okunmasının dahi engellendiğini belirtti.
EŞİ GÖRÜLMEMİŞ BASKILAR
İşçilerin hareketine yönelik kısıtlamalarının bölge tarımına büyük zarar verdiğinin belirtildiği haberde, Çin’in Uygur nüfusunun davranışlarını ve inançlarını şekillendirmeyi amaçlayan eşi benzeri görülmemiş önlemler aldığının altı çizildi. Bu durumun ise halkı öfke ve kaygıya sevk ettiği bildirildi.
SİLAHLI GÜÇLER HER YERDE
Ağır silahlı askerlerin, hemen hemen her yerde bulunan kontrol noktalarında otomobil bagajlarını ve kimlik kartlarını didik didik incelediğini vurgulayan Jacobs, “Uygur Türkü olan şoförlerden ve yolculardan bazen cep telefonlarını teslim etmeleri bile isteniyor. Böylece polisler, telefonların içinde ‘kamu güvenliğine tehdit’ niteliği taşıyan içerik ve programlar olup olmadığını kontrol ediyor” ifadelerini kullandı.
WHATSAPP’I OLANI TUTUKLUYORLAR
Polisin arama listesinde, İslami videoların yanı sıra, Uygurların Çin dışında yaşayan akrabalarıyla iletişim kurmalarını sağlayan Skype ve WhatsApp gibi uygulamalar da bulunuyor. Habere göre mühendislik öğrencisi bir Uygur, geçtiğimiz Kasım ayında Türkiye’deki bir arkadaşıyla mesajlaştığı için geceyi nezarette geçirmiş. “Hepimiz terör şüphelisi olduk” diyen 23 yaşındaki genç, yaşadıkları baskıyı şöyle anlatıyor: “Bugünlerde yurt dışından bir telefon almanız bile polis tarafından ziyaret edilmeniz için yeterli.”
35 MİLYONA YAKIN UYGUR KATLEDİLDİ
1949’daki Mao’nun kızıl devrimiyle Çin, Doğu Türkistan’ı uluslararası hukuk kurallarını ihlal ederek işgal etti. Aradan geçen zaman diliminde Doğu Türkistanlıları asimilasyon ve etnik temizliğe maruz bırakan İşgalci Çin yönetimi 35 milyona yakın Müslüman Türkü katletti. Çin hükümeti, 1966-1997 yılları arasında Doğu Türkistan’ın Lobnor bölgesinde 11’i yer altında olmak üzere toplam 46 nükleer deneme gerçekleştirdi. Bunun sonucu olarak da yüzbinlerce Uygur yaşamını yitirdi. Kitlesel katliamlardan bir diğeri ise Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de 5 Temmuz 2009’da yaşandı. Olaylar sonrası Çin kaynaklarına göre en az 197 kişi öldürüldü, iki bine yakın kişi de yaralandı.
Kaynak : Vahdet Gazetesi 06.01.2016
Etiketler: Çin » Din » Dünya » etnik Çatışma » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Makale Analiz » Röportajlar » SiyasetBENZER HABERLER