Son Dakika
Çin malları birçok sektörü olduğu gibi hediyelik eşya sektörünü de istila etti. Konya’da kendi atolyesinde hediyelik eşya üreten Hasan Ali Coşkun, Çin malının kalitesiz olduğunu belirterek, yerli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi
Piyasada Çin malı ürünlerinin sayısının hızla artması karşısında hediyelik eşya üreten ustalar Çin tekelini kırmak için harakete geçti. İhracatçıyı harekete geçirdi. Çin malı ürünlerin Türkiye genelinde hediyelik eşya sektöründeki payı yüzde 40’a kadar ulaştı. Her yıl Çin’den ihraç edilen hediyelik eşyalar hem sektöre darbe vuruyor hem de bu alanda yeni ustaların yetişmesinin de önüne geçiyor. Konya’da kurduğu hediyelik eşya atölyesinde üretim yapan Coşkun Hediyelik Eşya’nın sahibi Hasan Ali Coşkun, 1999 yılında Yalova depreminin ardından Konya’ya yerleşerek, hediyelik eşya dükkanını açtıklarını söyledi. Konya’da ilk defa polyester hdiyelik eşya üretimine başlayan firma olduklarını dile getiren Coşkun, “Konya’da ilk semazenli u-ürünleri yapan firma olduk. Coşkun hediyelik firma sahibi olarak, yaklaşık olarak 16 yıldır mesleğimizde sanatımızı birleştirerek azim ile yoğun çalışmalar yaparak yılda ortalama 500 bin Semazen heykel üretimi sağlamaktayız” dedi.
ÇİN MALI ÜRÜNLER SEKTÖRÜ BİTİRİYOR
Çin malı ürünlerin hediyelik eşya sektörüne büyük darbe vurduğunun altını çizen Çoşkun, “Fakat günümüz şartlarında bu ürünleri satışımızı Çin hediyelikleri zorlamaktadır. Biz sanatımızla hediyelik yapıyoruz. Çin’de gelen ürünler gibi fabrikasyon değil. Sanata ve el emegine değer veren bir toplumu malesef kaybetmekten korkuyoruz.halkimiza diyorum ki hediyelik polyester ve promosyon urunlerde gelin yerli üretimin gücünü gösterelim” dedi.
120 ÇEŞİT ÜRÜN YAPIYORUZ
Hediyelik eşya sektöründe Konya’da önemli bir yerde olduklarının altını çizen Coşkun, “Şunu tüm hakkımız bilmelidir ki mağazalarda gördüğümüz hediyeliklerin yüzde 70’i bizim tarafımızdan üretilmektedir. Genç yaşta ticarete atıldı yaşım 25 bu işe babamın yanında başladığımda 9-10 yaşındaydım. Zamanla çalıştık sanat nedir öğrendim ve su zamanda ise sadece Konya’ya has ürünlerin yanısıra bölgesel olarak da Isparta, Ankara, Adıyaman ve Şanlıurfa’ya da has ürünlerimizle hizmet vermekteyiz. Ortalama yapmış olduğumuz 120 ürün çesitimiz var” diye konuştu.
KAYNAK : Kerim ATICI merhabahaber.com
Etiketler: Çevre Sağlık » Çin » Dünya » Ekonomi » Genel » Gündem » HaberBENZER HABERLER