Son Dakika
Dünya Bülteni haber sitesi Yuvarlak Masa Toplantılarına bir yenisini daha ekledi. Toplantının moderatörlüğünü Yrd. Doç. Dr. Aynur Erdoğan üstlendi. Dünya Bülteni Yuvarlak Masa Toplantıları’nda bu ay Doğu Türkistan meselesi konuşuldu.
YUSUF SAMİ KAMADAN – KUZEY HABER AJANSI
Dünya Bülteni Araştırma Masası (DUBAM), aylık olarak düzenlendiği Yuvarlak Masa Toplantıları’na bir yenisini ekledi. Mayıs ayı toplantısının konusu Doğu Türkistan’dı. Toplantıda Çin Halk Cumhuriyeti tarafından uzun yıllardır işgal altında olan Doğu Türkistan, yazar ve akademisyenler tarafından masaya yatırıldı.
Ülkenin içinde bulunduğu siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar, tüm boyutları ile ele alındı. Doğu Türkistan’ın tarihi geçmişinin de analiz edildiği toplantıya Doç. Dr. Erkin Ekrem, Yrd. Doç. Dr. Ali Ahmetbeyoğlu ve Doğu Türkistan asıllı aktivist ve yazar Hamit Göktürk konuşmacı olarak katıldı.
DÜNYANIN DİKKATİ DOĞU TÜRKİSTAN’A ÇEKİLMELİ
Konuşmacılar tarafından, 1949’dan bu yana Çin’in etnik asimilasyon politikaları sonucunda meydana gelen insan hakları ihlallerine temas edildi. Bu problemlerin çözümünde Türkiye’nin ve başta komşu ülkeler olmak üzere uluslararası camianın dikkatinin buraya çekilmesi gerektiği vurgulandı.
Türkiye’nin Uygurlar için yapabilecekleri şeyle olduğunu kaydeden Hacettepe Üniversitesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Erkin Ekrem, şunları söyledi: “Doğu Türkistan sorunu Çin ile bağlı olduğu için, yani uluslararası ilişkilerdeki bazı kurallara göre Doğu Türkistan’ın bağımsızlığını Türkiye talep edemez. Fakat oradaki zulme karşı, baskıya karşı, Türkiye, Çin hükümetini uyarabilir. Örneğin problemi olumlu yöne çevirme diye bir şey var. Dolayısıyla Türkiye Çin hükümetini Uygurlar iki ülkenin ilişkilerini güçlendiren bir köprü rolünü oynasın diye Çinlilere teklif eder. Türkiye insani boyutuyla Doğu Türkistan’a Uygurlara yardım edebilir. Ve Türkiye bu iyi niyetini Çinlilere anlatarak ikna edebilir diye düşünüyorum.”
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Ali Ahmetbeyoğlu ise Doğu Türkistan’ın komşuları Kırgızistan ve Kazakistan’a dikkat çekerek, “Doğu Türkistan meselesinde en kritik noktada yanı başındaki Kırgızistan ve Kazakistan aynı dilden, aynı dilden ve aynı soydan olan insanlar gelmektedir. Bunlar Çin zulmünden, Çin işkencesinden kaçan insanlara her açıdan bir koridor, bir sığınma yeri olabilirler” ifadelerini kullandı.
DOĞU TÜRKİSTAN ER GEÇ BAĞIMSIZLIĞINI KAZANACAK
Doğu Türkistan Vakfı,eski Başkanı, aktivist ve yazar,Uyghurnetnet.org yayın yönetmeni Hamit Göktürk, “Doğu Türkistan meselesinin geleceğini çok parlak görüyoruz. Doğu Türkistan geçmişte bağımsız, hür ve müstakil olarak yaşadı, bundan sonra da er geç kendi bağımsızlığına kavuşacaktır. Doğu Türkistan, tarih içinde dünyanın gündemini küresel güçlerin gündemini meşgul etmiştir. Günümüzde de yine Amerika’dan Japonya’sına kadar, AB’den Avustralya’ya kadar bütün ülkelerin gündemindedir. Dünyadaki gelişmeler ve uluslararası ilişkiler açısından Doğu Türkistan müstakil, bağımsız bir devlet şeklinde tecelli edecektir.”
1965’ten sonraki katliamlarla birlikte öldürülenlerin sayısının 35 milyon gibi korkunç bir rakama ulaştığı Doğu Türkistan’da, geleceğe ilişkin öngörüler de konuşuldu. Dünya kamuoyunda yankı bulan önemli meselelerin alanında uzman kişiler tarafından ele alındığı Yuvarlak Masa Toplantıları, her ay farklı bir konuyla devam edecek.
Kaynak : Kuzey Haber Ajansı (Yusuf Sami KAMADAN)
Etiketler: Çin » Dünya » Genel » Görüş Yorum » Gündem » Haber » Makale Analiz » SiyasetBENZER HABERLER