Son Dakika
Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
11 Mart’ta Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, BM. İnsan Hakları Örgütü’nün dini özgürlüklerden sorumlu özel Temsilcisi BM İnsan Hakları Raportörü Heiner Bielefeldt,’ın Çin’in Uygurlara yönelik “baskı ve korkutma” politikalarının “ Sinir Bozucu ve Rahatsız Edici ” olduğunu ifade etmesinden sonra bu kez Doğu Türkistan sorunu ile geçen Kasım ayında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygurların Vicdanı Dr.Tohtı ‘ın durumu Cenevre’de açılan BM.İnsan Hakları Örgütü’nın yıllık toplantısı, genel kurulunda bir kez daha gündeme geldi.
17 Mart’ta Cenevre’de toplanan BM.İnsan Hakları ve Hukuki konuların görüşüldüğü genel kurulunda,İnssan Hakları İzleme Örgütü Temsilcisi söz aldı.Sözcü,Çin yönetiminini son bir yıl içerisinde Çin Vatandaşlarına ve özellikle Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlara fikir ve ifade özgürlüğü noktasında saldırılarını şeddetlendiğini,insan hakları ve hukuk aktivistlerinin saldırılara maruz kaldıklarını ve tutukladıklarını dile getirdi.
Tutuklanan Uygur Aktivistlerin içerisinde,Çin’in en etkili ve büyük bir toplumsal barış’taki şansı vee aktivisti Dr.İlham Tohtı’nın de yer aldığını bildirdi. Çin,Dr.Tohtı’yı tutuklayıp ömür boyu hapisle cezalandırmasının “Uygur ve Çin Toplumları” arasındaki dialog ve karşılıklı anlayışı büyük oranda sekteye uğrattığını dile getirdi.
Hong Kong,Tibet ve Uygur Bölgelerinde genel durumun güngeçtikçe kötüye gittiğini belirten Sözcü, “ Çin’i bu durumu bahane ve ileri sürerek “Tetörle Mücadele = Toplumsal İstikrara ait kanunlar= Devlet güvenliği ile ilgili yasaları kabul ederek insan haklarını ciddi olarak tehdik ettiğini ifade etti. Ayrıca, Çin’in insan hakları ve uygulanması konusunda BM. İle yeterli ve iyi derecede işbirliği ve dayanışma götermediğini belirterek “ Çin son durumu ciddi olarak bir kez daha düşünmli ve bu konuda BM. İle samimi olarak işbirliği yoluna gitmelidir.” Dedi.
BM.İnsan Hakları Teşkilatı’nın açıklamalarına göre ,adı geçen örgüt yakında Çin yönetimine başvuruda bulunarak BM.İnsan Hakları gözlemecilerinin Çin,Tibet ve Doğu Türkistan’a giderek yeniden incelemeler yapmasına izin vermesini talepe ettiklerini açıkladı. Ancak,şimdiye kadar Çin yönetiminin kendilerine her hangi bir cevap vermediklerini belirtti.
Hatırlanacağı üzere ; BM. İnsan Hakları Örgütü 2014’deki genel Kuirulu’nda benzer kararlar almış, bu karar ve talepelerini Çin yönetimine iletmişti.
BENZER HABERLER