logo

trugen jacn
08 Kasım 2024

Mustafa Cıngıl

 

 

bölgi sözlerinden sonraSayın Mustafa Cıngıl’ın Uygur Türklerini tanıtan

1964 yılında 11 yaşındayken ailesiyle birlikte Sezariye’ye gelen emektar aktivist ve Doğu Türkistan Vakfı eski başkanı Hamutkhan Göktürk, Sezariye’ye geldiğinde bunu bilmediğini ancak daha sonra öğrendiğini söyledi. . Başta Uygur devleti olmak üzere Kayserya’nın tarihi hakkında birçok makale ve kitap yayınlandığını, bunların da günümüz Uygurlarının eğitimi açısından faydalı olduğunu ileri sürdü.

 Instagram/@mustafa__cingil

Türk halkları arasında şehir hayatına ilk geçiş yapan, ilk yazı tarihine sahip olan ve parlak bir kültür yaratan ilk halk Uygurlardır. Türkiye’de ayrıca antik Uygur kültür kalıntılarının pek çok izi bulunmaktadır. Geçtiğimiz günlerde Kayseryalı tarihçi Mustafa Jingil, “İyi Tarih” anlamına gelen “Dört-Dörtlü Hisat” adlı özel bir program hazırlayarak, Türkiye’deki kültürel eserlerin 12. yüzyıl Uygur tarihine dair izlerini tanıttı.

Film şöyle başlıyor: “Bugün farklı bir temayla yeniden ekranlardayım. Kayseri’de Selçuklu dönemine kadar uzandığına inanılan tarihi izlerin çoğunun aslında Uygur Türklerinin bıraktığı zengin bir kültürel eser olduğunu biliyor muydunuz?

Filmde Uygurların tarihi anlatılıyor ve şöyle deniliyor: “Uygurlar tarihte çok ileri bir Türk milletidir. Tarihsel olarak Uygurlar, dokuz Uygur ile birlikte “On Uygur” adını almıştır. MS 742 yılında Uygurlar Batı Türk devletini devirerek Uygur devletini kurmuşlardır. Orhun Uygur devletinin MS 840 yılında Yenisey Kırgızları tarafından yıkılmasından sonra Uygurlar Gansu (Kengsu) ve Turfan havzalarına yerleşmişlerdir. Bugün Çin’in ağır baskısı altında yaşamak zorunda kalan Doğu Türkistan’daki Uygur Türkleri, Uygur devletini kuran Uygur halkının torunlarıdır. Uygurlar kent yaşamına geçen ilk Türk halkıdır. »

Filmde, Uygurların Türk milleti tarihinde kültür düzeyi en üst düzeyde olan insanlardan biri olduğu, pek çok Uygur’un tarihte eğitim gördüğü, pek çok Uygur’un yönetim organlarında önemli görevlerde bulunduğu belirtiliyor. Orta Asya tarihindeki birçok ülkenin çoğu Uygurlardı. Cengiz Han’ın batıya doğru ilerleyişi ve Orta ve Batı Asya’nın çoğunu fethetmesi sonucunda, Cengiz Han’ın torunu Hülagu Han, Batı Asya’da İlhanlıları kurdu. Uygurlar ülkenin önemli devlet kurumlarında iktidara gelmeye başlıyor. Türkiye’deki Selçuklu Devleti’nin Moğol egemenliğine girmesinden sonra Anadolu, Moğol emirleri tarafından yönetilmeye başlandı.

Uygurları tanıtan filmde, 13. yüzyılda günümüz Türkiye topraklarında kurulan Aratna devletinde Uygurların önemli bir rol oynadığı, dolayısıyla o döneme ait tarihi kültür eserleri arasında izlerinin bulunabileceği belirtiliyor. Cafer Beg ve kardeşi Ali Beg Uygur Türkleriydi ve mezarları artık Kayserya’daki Ali Cafer Kubbesi olarak biliniyor. İlhanlıların çöküşüyle ​​oluşan kaos sırasında aslen Uygur kökenli olan ancak Moğol emiri Alaattin Aratna Bey olarak görev yapan Cafer Bey’in oğlu Araatna Bey, Sivas merkezli bağımsız bir Begik devleti kurdu. Bu ülkenin adı Aratna Bagh olarak biliniyor ve bu bagh 1357’den 1381’e kadar hüküm sürdü. Aratna Bagh adil ve ilerici görüşe sahip bir hükümdardır. Bu özelliklerinden dolayı halk ona “Kupanın Peygamberi” adını vermiştir.

Filmin yönetmeni Mustafa Jingil, Osmanlı öncesi Türk tarihini inceleyen bir tarihçidir. Kendisi bizimle yapılan bir röportajda şunları söyledi: “Kayseri sadece bir Selçuklu şehri değil, aynı zamanda özellikle bir Uygur şehridir. Çünkü bu şehirde Uygurların bıraktığı pek çok tarihi kültür eseri ve iz bulunmaktadır. Selçuklu tarihini okuduğum için Uygur tarihini de araştırma kapsamıma dahil ediyorum. Böylece Uygurların Kayserya’da bıraktığı kültürel kalıntıları ve izleri tanıttım. Kayserya’da yaşayan bir insan, Uygurların bıraktığı tarihi izleri hemen hemen her gün görebilir.

Türkiye’nin Amasya ilinde yer alan Uygur köyü ve Caesarea tarihinde kurulan Aratna Uygur krallığının ilk kez 2002 yılında Özgür Asya’da olduğu rapor edilmiştir. Sonraki 22 yıl boyunca bu tarih hakkında giderek daha fazla bilgi yayınlandı. Bugün Uygur köyleri ve Uygurların Türkiye’de bıraktığı tarihi eserler, Uygurların ve dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ziyaret edeceği önemli yerler haline geldi.

Share
25 Kez Görüntülendi.