logo

trugen jacn

TUTUKLU UYGUR’A ÇİN’E GİTMEYİ KABUL ETTİĞİNE DAİR EVRAK İMZALATILMAMIŞTIR!

iletişimbaşkanlığı logo

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MEERKEZİ(UYHAM)

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı  Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM) Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “Uygur Türkü bir şahsın Çin’e sınır dışı edileceği” iddiasına ilişkin  bir açıklama  yaptı.

İletişim Başkanlığı DMM tarafından yapılan açıklama şöyle : 

“Bahse konu şahıs, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen bir soruşturma kapsamında güvenlik güçleri tarafından 17 Ekim 2024 tarihinde gözaltına alınmış ve prosedür gereği 20 Ekim 2024 tarihinde İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğüne bağlı geri gönderme merkezine teslim edilmiştir” Şahsa, Çin’e gitmek istediğine dair evrak imzalatılmaya çalışıldığı iddiası gerçek dışıdır. Gözaltında bulunan şahıs ile ilgili soruşturma devam etmektedir.

Ayrıca, bugüne kadar hiçbir Uygur Türkü geri gönderilmemiştir. Bununla birlikte 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 4. maddesi uyarınca herhangi bir yere gönderilmemektedir. Bazı basın yayın organlarında yer alan ve sosyal medya hesaplarında paylaşılan, “Uygur Türkü bir şahsın Çin’e sınır dışı edileceği iddiası doğru değildir. Asılsız iddialara itibar etmeyiniz.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak : https://www.star.com.tr/guncel/uygur-turku-cine-sinir-disi-edilecek-iddiasina-yalanlama-bugune-kadar-hicbir-uygur-turku-c-haber-1900790/

3 çocuk babası Mahemuti Anayeti'yi ölüme yollamayın... Savcının serbest bıraktığı Uygur Türkü Çin’e iade ediliyor

Açıklamaya Neden Olan Olay  

İstanbul Sefaköy’de  yaşayan Doğu Türkistanlı Uygur Türkü 3 çocuklu Mahmutcan İnayet  eşi ve 3 çocuğu ile ülkesindeki İşgalci Çin’in baskı ve zulmünden kaçarak ülkemize gelmişti. 17 Ekim 2024’te Polis tarafından evinde gözaltına alınmış ve  sorgusundan  sonra Göç İdaresine bağlı Geri Gönderme Merkezine konulmuştur. Kendisi Uygur yemekleri ustası bir aşçı olarak bir lokanda çalışarak geçimini sağlıyordu.  Daha önceki yıllarda da 2 kez tutuklanan ve serbest kalan İnayet’in 8 yıldır ülkemizde yaşamasına rağmen  bir türlü  T.C.Vatandaşı olamadığı için eşi Hurşide Tahir   Avusturya’ya giderek sığınma talebinde bulunmuştu.

Karar gazetesinden  Feyzanur Çolakoğlu Mahmutcan İnayet’ın avukatı  Abdullah Tıkıç ve  eşi Hurşide Tahir’in açıklamalarına dayanarak  bir haber yaparak yayınlamıştı.

Hurşide Tahir :  2 kızım Babalarının yanında kalıyordu. Babaları tutuklanınca çocuklarım ortada kalmış ve komşularımız  sahip çıkmıştır. Eşime  “Çin’e dönmek istiyorum” yazan bir belge imzalatılmak istenmiş ancak kabul etmeyince  Geri Gönderme Merkezi’ne  konulmuştur. Eşim  22017’de yine  tutuklanmış  ve hakkında hiç bir suçlama olmamasına rağmen Çin’e gönderilmek üzene Hongkong uçağına bindirilmek istenmiştır. Ancak, kabul etmeyip direnince   şiddet uygulandığını ve ters kelepçe takılarak  göz altına alınmlıştır. Bunun üzerine ben çocuklarımla   4 gün boyunca Hava alanı  Polis Merkezi önünde nöbet tuttum. Bazı duyarlı kişi ve STK.ları beni destekledi ve yardımcı oldu. Bunun üzerine  eşim  serbest bırakıldığı ” Hürşide Tahir ”  Bu durumun kocası ile sınırlı olmadığını Türkiye’de yaşayan Uygur Türklerinin de benzer mağduriyetler yaşadıklarını ”  de  ifade etmiştir.

Av. Abdullah Tıkıc : Müvekkilim Mahmutcan Anayeti, sekiz yıldır Türkiye’de ticari izin ve ruhsatla açtığı Uygur yemekleri satan bir restoranı işletiyor. İki yıllık oturum izni olan Anayeti’nin 17 Ekim sabahı emniyet tarafından evinden alınmış ve sorgusundan sonra geri Gönderme Merkezine  konulmuştur.  Mahmutcan Anayeti’nin(Mahmutcan İnayet’in)  Çin’e geri gönderilmesi (Deport edilmesi) halinde   öldürüleceği kesindir. Uygur Türklerinin Anayasamız ve  Avrupa insan hakları Mahkemesi kararları  gereğince sınır dışı edilmemesi gerek”  şeklinde konuştu.

Kaynak : https://www.karar.com/dunya-haberleri/3-cocuk-babasi-mahemuti-anayeti-olume-yollamayin-savcinin-serbest-1902873?f

Share
208 Kez Görüntülendi.