logo

trugen jacn
23 Ekim 2024

İNGİLTERE DIŞİŞLERİ BAKANI ÇİN İLE GÖRÜŞMELERİNDE UYGUR SORUNUNU GÜNDEME TAŞIDI

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy Uygur meselesine değindi

Washington’dan muhabirimiz Noor Man tarafından hazırlandı
2024.10.18

Paylaşmak

david-lammy-çin-ziyaret.jpgİngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, 18 Ekim 2024’ten itibaren Çin’e resmi bir ziyarette bulunacak.

 Fotoğraf: RFA

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy’nin iki günlük Çin ziyareti 18 Ekim’de başladı.

“New York Times”ın 17 Ekim tarihli haberine göre David Lammy, ziyaretinin ilk gününde Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile görüşecek, ardından Şangay’a giderek burada faaliyet gösteren İngiliz iş insanlarıyla görüşecek.

Ziyaretten önce İngiliz hükümeti, David Lammy’nin Çin’e, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına verdiği mali desteği azaltma çağrısında bulunacağını söyledi. Açıklamada İngiltere ve Çin’in “demokratik değerler, özgürlük, Hong Kong meselesi ve Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına destek” gibi konularda fikir ayrılıkları yaşadığı ancak küresel yeşil enerjiye geçiş de dahil olmak üzere “ortak çıkarlar” konusunda Çin ile derin bağları olduğu ifade edildi. ve ekonomi”. Hatırlatma.

Jersey Evening News’in 18 Ekim tarihli haberine göre David Lammy, Çin dışişleri bakanıyla yaptığı toplantıda Çin’deki insan hakları ve Pekin’in Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline verdiği destek gibi konuları gündeme getirdi. Göreve geldiğinden bu yana Çin’e yaptığı ilk ziyarette İngiltere Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada David Lammy, insan hakları konusunda sert bir duruş sergilemesi konusunda baskı altında olduğunu söyledi.

David Lammy’nin Wang Yi ile görüşmesinin ardından yayınlanan bir açıklamada, Britanya Dışişleri Bakanlığı toplantıyı “olumlu” olarak nitelendirdi ve Bay Lammy için Rus ordusuna ekipman sağlayan Çinli şirketler de dahil olmak üzere “bir dizi dış politika ve güvenlik sorununun” ana hatlarını çizdi. Ortadoğu’daki duruma değindi. Açıklamalarında, Uygur ülkelerinde Uygurlara yönelik acımasız muamele ve İngiliz vatandaşı Jimmy Lai’nin Hong Kong’da devam eden tutukluluğu da dahil olmak üzere insan hakları konularını da tartıştılar.

Britanyalı Uygur aktivisti ve Dünya Uygur Kongresi’nin İngiltere ofisi yöneticisi Bayan Rahima Mehmut bu konu hakkında radyomuza konuştu ve İşçi Partisi Dışişleri Bakanı David Lammy’nin seçimden önce söz verdiği gibi Uygur meselesini gündeme getirmesinin doğal olduğunu vurguladı.

Bu yılın Temmuz ayında İngiltere genel seçimlerini kazanan İşçi Partisi Dışişleri Bakanı David Lammy, seçim sırasında iktidara gelmesi halinde Uygurlara yönelik muamelenin “soykırım” olarak tanınması için yasal bir yol bulmaya çalışacağını söyledi.

İngiliz hükümeti, David Lammy’nin Çin hükümetinin Uygurlara yönelik politikasına ilişkin “soykırım” şeklindeki yorumlarına yanıt vermedi.

Downing Street’ten bir sözcü 17 Ekim’de bu tür kararların “yetkili mahkemeler” tarafından verileceğini söyledi ve şunları söyledi: “İnsan haklarına sıkı sıkıya bağlıyız. “Zulüm yapmaya ve istedikleri gibi tutuklamaya devam ettiklerini açıkça belirttik.”

David Lammy ayrıca Pekin Halk Salonu’nda Çin Başbakan Yardımcısı Ding Shuxiang ile de bir araya geldi. Çin hükümetinden yapılan açıklamaya göre Ding Shuxiang, Çin’in “İngiltere ile işbirliği yapmaya ve daha istikrarlı ve karşılıklı yarar sağlayan ilişkiler kurmaya” hazır olduğunu vurgulayarak, “pratik iş birliğine” duyulan ihtiyacı vurguladı.

David Lammy’nin ziyareti, James Cleverley’in Ağustos 2023’teki ziyaretinden sonra İngiltere Dışişleri Bakanı’nın iki yıl içinde Çin’e yapacağı ikinci ziyaret olacak.

Jersey Evening News’e göre ziyaret, İngiliz-Çin ilişkilerini kötüye giden bir döngüye soktu. James Cleverly, 2018’in sonlarında Çin’i ziyaret etti ve burada Hong Kong ve Uygur Adaları’ndaki insan haklarıyla ilgili endişelerini de dile getirdi.

Share
35 Kez Görüntülendi.