logo

trugen jacn
27 Eylül 2024

DOĞU TÜRKİSTANLI AKTİVİSTLER : TÜRKİYE, UYGUR SORUNUNDA YENİ BİR AŞAMAYA GEÇMİŞTİR

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklaması bazı etkili Uygurları memnun etti, ancak Türkiye’deki muhalefet partisinin temsilcilerini tatmin etmedi.

 

Ancak etkili Uygur siyasetçiler, Erdoğan’ın konuşmasında doğrudan Çin’den bahsetmemesine ve suçlamamasına rağmen BM Genel Kurulu’nda Uygurların haklarına yaptığı vurgunun önemli olduğuna inanıyor.

Konuyla ilgili konuşan Dünya Uygur Kongresi eski başkanı ve usta siyasetçi Sayın Rezep Tayip Erdoğan, Erdoğan’ın açıklamasının Uygur halkını sevindirdiğini, Uygur meselesinin dünyaya tanınmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

 

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bugüne kadar 14 kez konuştu ve yalnızca 4 kez Uygurlardan bahsetti. Filistin, Rohingya ve diğer Müslüman meselelerine değinmesine rağmen çoğu durumda Uygurlardan bahsetmedi.

Usta aktivist ve Doğu Türkistan Wahpa’nın eski başkanı Sayın Hamutkhan Göktürk, Türk hükümetinin Uygur meselesiyle ilgili olarak sivil toplum kuruluşlarının, muhalefet partilerinin ve kamuoyunun baskısı altında olduğuna inanıyor.

SN. CBnin BM kürsüsünde çinin toprak bütünlüğü, egemenliği vurgusu ile Uygurların durumunu dile getirmiş olması, bölgede yaşanan soykırımdan haberdar olduğunu gösteriyor. Çin ile Uygurların durumu üzerine görüşmeleri nasıl ve ne şekilde yürüttükleri, neleri dile getirdikleri, Türk tarafındaki heyettekilerin soruna ne kadar Vakif olduğu, hangi Uygurlarla iletişimde olduklarını bilmiyoruz. En azından benim gibi bölgeden son 10 yıl içinde ayrılmış, çini ve bölgeyi en önemlisi sorunu bilen aydınlarlarla görüşülmemiş ve bilgisine müracaat edilmemiştir.

Share
55 Kez Görüntülendi.