logo

trugen jacn

UYGUR HAREKETİ : BM.’IN DOUHAN RAPORU ÇİN’İN UYGUR SOYKIRIMINI TAM YANSITMIYOR!

Uygur Hareketi'nden BM Raportörü Douhan'a Sert Tepki

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Uygur Hareketi,  Çin işgal rejiminin Doğu Türkistan’daki Türk halklarına yönelik insanlık suçları ile etnik soykırım uygulamaları ile ilgili olarak İnsan Hakları Raportörü Prof. Dr.Alena Douhan’ın hazırladığı ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne  sunduğu raporun tek taraflı  ve yeterli olmadığını belirterek sert tepki gösterdi.

Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bu raporun tehlikeli bir şekilde Çin’in Uygurlara yönelik baskı ve  zulümlerini göz ardı ettiğini ve Çin’in uygulanacak  yaptırımların meşruiyetini baltaladığını  bildirdi. Ayrıca, Uygurların Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma zulmünün   devlet eliyle  yapılan ve asimilasyon amaçlı   bir uygulama olmasına ve bu konuda  açık ve net kanıtlar ortada iken, bu gerçekler görmezden geldiğini de belirtti.

 BM.Raportörü Douhan Çin’in Uygur  Soykırımı Konusunda Yanlı ve Tarafsız değil

Uygur Hareketi Lideri Ruşan Abbas  BM.Raportörü Douhan’ın geçmişte te Çin ile ilgili konularda  Çin yanlısı ve taraflı tavır sergilediğini belirterek şönlere açıkları : ” Raportör Douhan  diktatörlükleri savunmadaki geçmişi ve Çin ile olan yakın ilişkileri, bu raporun tarafsızlığı konusunda ciddi şüpheler doğuruyor.  Çin’in Doğu Türkistan’daki devlet baskısı ve Köle/İşçi olarak zorla çalıştırma uygulamalarıyla ilgili güvenilir kanıtlar göz ardı edilerek, Pekin’in suçlarının üstü örtülmeye çalışılıyor. Raporda öne sürülen yaptırımların “insanlığa karşı suç” olduğu iddiası ise absürt bulunuyor. Çünkü bu yaptırımlar, BM’nin kendi insan hakları ofisinin de teyit ettiği üzere, Çin’in bu ve diğer insanlık dışı uygulamaları  Uygur halkına yönelik insanlığa karşı işlenen suçları için net ve açık kanıttır.” dedi.

Uygur Hareketi Bşkanı Raportör Douhan’ın hukuki gerekçelerinin belirsiz ve dayanıksız olduğunu belirtti ve açıklamasını şöyle sürdürdü : ” Douhan BM sistemini bozarak  yozlaştırmıştır. Bu saygın Kurumun bütünlüğünü zedelemiş ve  koruması gereken mağdurları ihmal etmiş ve onların haklarını göz ardı etmiştir. Douhan Raporu”, ayrıca Çin ile ticaret yapan ve  Köle İşçilikle mal üreten  tedarik zinciri küresel Şirketlere  “aşırı uyum” göstermiştir.

Uygur Hareketi olarak bu konuda , asıl meselenin Çin Komünist Partisi’nin insanlığa karşı işlediği suçlar olduğuna dikkat çekiyoruz. Uygurların Köle/İşçi olarak  Zorla çalıştırma, zorla kısırlaştırma, kültürel yok etme ve Uygurlar başta diğer Türk Halklarının şekilde  Çin tipi Toplama kamplarına  hapsedilmesi  başta  diğer  Çin’in  belgelenmiş insanlık  suçlar nedeniyle uygulanan ekonomik yaptırımlar ve ticaret kısıtlamaları, uluslararası toplumun  Çin işgal rejimine karşı gösterdiği meşru tepkilerdir.

2022 yılında BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin 31.08.2002 tarihli  Uygur Raporu, Pekin’in Doğu Türkistan’daki baskıcı politikalarının “uluslararası suçlar, özellikle insanlığa karşı suçlar” teşkil edebileceğini teyit etmişti. Ancak, bu  değerlendirmeye rağmen, BM İnsan Hakları Konseyi, Çin’in küçük ülkeleri baskı altına alarak raporu tartışmayı reddetme yönünde oy kullanmasını sağlamıştır. Uygur Hareketi, yaptırımların zorla çalıştırmayı teşvik eden ekonomik teşvikleri bozduğunu ve işgücü sömürüsü yapan şirketleri caydırıcı bir etkiye sahip olduğunu vurgulamaktadır.  Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Şubat 2024’te zorla çalıştırma konusundaki Yönergesini  /kılavuzlarını güncelleyerek Doğu Türkistan’daki devlet eliyle zorunlu iş transferlerinin, toplama kamplarının ve işçi sömürüsünün ILO standartlarına aykırı olduğunu belirtmiştir. Uygur hakları örgütleri de, zorla çalıştırmanın işçilere zarar verdiğini, yaptırımların ise onların haklarını koruma amacı taşıdığını dile getirmiştir. Ayrıca, bu konuda hazırlanan Çeşitli raporlar, Pekin’in zorla iş transferlerini Uygurları zorla çalıştırmak amacıyla kullanıldığını ve bu sürecin geniş bir küresel tedarik zincirini etkilediğini gösteriyor.

Çin, Bölgenin Kaynaklarını Kullanarak İnsanlık Suçları  İşlemektedir  

Uygur Hareketi Başkanı Ruşen Abbas konuşmasını şu ifadelerle sonlandırdı : ” Çin yönetimi işgalindeki Doğu Türkistan’dan sömürerek gasbettiği  tüm ekonomik imkanları  sürdürdüğü insanlık suçları ve  ili devam eden soykırımından kar etmeye yönelik plan ve projelerinde kullanmaktadır. BM.Raportörü Douhan Çin gibi diktatör rejimleri  savunma ve insan haklarını korumak için atılan meşru adımları baltalama girişimlerinde  geçmişteki uygulamaları ile sabıkalı bir kişiliktir. Bu durum ise, BM’nin adalet ilkelerini zayıflatmakta  ve Uygur halkı adına hesap verebilirliği talep etme görevini yerine getirmediğininin işaretidir.

Uygur Hareketi olarak  uluslararası topluma şu çağrıda bulunuyoruz :

  • BM.Raportörü  Douhan’ın  görevini yetirence yapmayarak bundan  çıkar çatışmalarını ortaya çıkarmaya
  • Raportör Douhan’ın tüm ilgili politika süreçlerinden dışlanmasını sağlamaya
  • Bu  son  sorunlu raporun uluslararası toplum tarafından reddedilmesi gerektiğine inanmaktayız.
  • BM.lerden bu aykırı son raporun geri çekilmesini ve yerine  gerçeklere daha uygun bir raporun  düzenlemisini talep ediyoruz.
  • BM.başta  tüm ülke yönetimlerini  Doğu Türkistan’a yönelik yaptırımları sürdürmeye ve artırmaya davet ediyoruz

Kaynak : https://www.sabithaber.com/uygur-hareketinden-bm-raportoru-douhana-sert-tepki-123083/?

Share
120 Kez Görüntülendi.