logo

trugen jacn
11 Eylül 2024

Uygurlardan Çin eyaletlerine taşınan kömür miktarı artıyor

Çin tarafından işletilen “Tangritag Network” haberine göre, 31 Ağustos 2024 tarihine kadar Uygur petrolünden sevk edilen kömür miktarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71,3 artışla 14 milyon tonu aştı.

Raporlara göre, Çin’in “Ulusal Enerji Grubu Xinjiang Enerji ve Kimya Endüstrisi Co., Ltd.”, “Xinjiang Kömür Taşımacılığı”nın entegre tedarik avantajını kullanarak kömür ihracat pazarını genişletmeye devam etmeyi planlıyor. Yetkililer ayrıca, Uygur kömürünü Çin anakarasına taşımak için Çin Demiryolu İdaresi Urumçi Şubesi ile işbirliği içinde özel bir “Sincan Kömür Taşıma Hattı” açtı.

Son yıllarda Çin hükümetinin Uygur petrol kaynaklarının geliştirilmesini ve transferini hızlandırdığı ve çeşitli yollarla eski ve yeni enerji kaynaklarının büyük miktarda çıkarılmasını hızlandırdığı biliniyor.

Çin devlet medyasına göre, Uygur kömürü şimdiye kadar Çin genelinde 14 il, özerk bölge ve şehre tedarik sağladı ve yalnızca Ocak ve Ağustos 2024 arasında toplam 60 milyon tonun üzerinde kömür üretimi gerçekleşti. Bu kömürün ne kadarının Uygur petrolünde yakılarak “temiz enerjiye” dönüştürülerek Çin eyaletlerine nakledildiği henüz bilinmiyor.

Uygur Petrollerinin yer altı kaynakları, “gazın Batı’dan Doğu’ya taşınması” ve “ormanın Batı’dan Doğu’ya taşınması” adı altında onlarca yıldır Çin eyaletlerine taşınıyor. Bu nedenle Uygur katliamının sebeplerinden birinin de bu kaynak olduğu biliniyor.

Share
83 Kez Görüntülendi.