Türk vatandaşlığına geçen Çinlilerin sayısının giderek artması Türk halkını tedirgin ediyo
İlgili verilere göre Çinliler, Türkiye’de gayrimenkul satın alıp Türk vatandaşı olan 20 vatandaş arasında sekizinci sırada yer alıyor. Hokumet gazetesinin 12 Ocak 2017 tarihli sayısında yayımlanan haberde, o yıl Türk vatandaşlık kanununda bazı değişiklikler yapıldığı belirtiliyor. Habere göre, yeni yasaya göre Türkiye’de 250 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alan, iş kuran ve personel çalıştıran, Türk bankalarına para yatıran ve ülkenin borç stoklarını satın alan yabancılar Türk vatandaşı olarak kabul edilecek. O yıllarda Türkiye’deki Çinli nüfusu çok azdı ve bu kanunun kabul edilmesinden sonra Çin nüfusu hızla arttı. Türkiye İstatistik Bürosu’nun 2022 yılı verilerine göre Türkiye’deki Çinli nüfusu 16.880. Şu anda bu sayının 20.000’i aştığı tahmin ediliyor.
En az 250.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alan kişilere vatandaşlık verilmesi politikasının Mayıs 2022’de halk protestoları nedeniyle değiştirildiği ortaya çıktı. Hokumet gazetesinin 13 Mayıs 2022 tarihli sayısında yayımlanan haberde, o yıl Türkiye vatandaşlığa kabul yasasında değişiklik yapıldığı belirtilirken, en az 400 bin dolar değerinde gayrimenkul satın alanların vatandaşlığa alınacağı belirtildi.
Uzun yıllardır Uygurların Türk vatandaşı olmalarına yardımcı olan “Doğu Türkistan Vakfı” eski başkanı Sayın Hamit Bayo Türki, bu konuyla ilgili radyomuza röportaj vererek vatandaşlığa geçen Çinlilerin sayısının arttığına dikkat çekti. hızla artıyor ve Çinliler 20 ülke arasında 8. sıraya yükseldi. Bu konuda şunları söyledi: “Ben de Türkiye’nin Çinlilere vatandaşlık vermemesi gerektiğini anlatan bir yazı yayınladım. Türkiye, Asya, Afrika ve Avrupa’nın kavşağında yer alan önemli bir ülke ve üç kıtanın kavşak noktasıdır. Çinliler de bu avantajdan yararlanmak için Türkiye’ye yerleşmek istiyor. Özellikle Doğu Türkistan’daki zengin Çinliler Türkiye’den gayrimenkul alıp vatandaş oluyor. Çin hükümeti bu Çinliler üzerinden Türkiye’deki Doğu Türkistan bölgesine saldırmayı amaçlamış olabilir. Raporlara göre Çin vatandaşları, Türkiye’de gayrimenkul satın alan ilk 20 kişi arasında 8’inci sırada yer alıyor.
İstanbul’da emlak işiyle uğraşan Sayın Tabernush Kıracci konuyla ilgili olarak bizimle röportaj yaparak şunları söyledi: “2017 yılından bu yana 250.000 dolar değerinde gayrimenkul satın alan yabancılara Türk vatandaşlığı veriliyor. Bunu bir fırsat olarak gören Çinliler, İstanbul’da çok sayıda gayrimenkul almaya başladı. Çinliler, İstanbul’daki emlak şirketlerinin kapısını etik olmayan tekliflerle çalmaya başlamıştı. Mesela Çinliler bizden 100.000 dolarlık bir ev için 250.000 dolar ödememizi istedi. Az parayla Türk vatandaşlığı almak için hile yapıyorlar. »
Çinlilerin “Tek Kuşak Tek Yol” projesinin yürütüldüğü şehirlerde gayrimenkul almaya ve bu şehirlerde faaliyet göstermeye başladıklarına inanıyor. “Çin’in uzun vadeli planı 1 milyon Çinliyi İstanbul’a, 10 milyon Çinliyi de Türkiye’ye yerleştirmek.” Artık Yeni İpek Yolu üzerindeki İskenderun, Antalya, İzmir, Trabzon gibi kıyı şehirlerinden ev alıyorlar. Bir diğeri Çin ülkesi ve bazı Çinliler Türkiye’den şirket satın alıyor. Bunu yapmanın nedeninin Avrupa ülkelerinin Çin mallarının çoğuna yasak getirmesi veya ağır gümrük vergileri getirmesi olduğunu düşünüyorum. Avrupa ülkelerinde Türkiye’de üretilen mallara çok fazla kısıtlama getirilmiyor. Yani Türkiye üzerinden Avrupa’ya mal satmak da bir diğer hedef. Öte yandan Yeni İpek Yolu üzerindeki ülkeler üzerindeki nüfuzlarını da artırmayı planladıklarını düşünüyorum. Çin’in Türkiye’deki nüfuzu artarsa bu Doğu Türkistan meselesine de zarar verir.
Türkiye’nin “Saaju” ve “Gelecek” partilerinin milletvekillerinden oluşan grup başkanı Sayın Selsup Özdağ, sorumuzu telefonla yanıtlayarak şunları yazdı: “Bu konu TBMM’nin en çok merak ettiği noktalardan biridir. Muhalefet partisi milletvekillerinin gayrimenkul satın alan yabancılara vatandaşlık verilmesi politikasını derhal değiştirmesini talep ediyoruz. Önümüzdeki aylarda bu konunun TBMM’de tekrar tartışılabileceğini düşünüyorum. Türk halkı da Türk hükümetinin bu politikasından memnun değil, dolayısıyla hükümetin bu yasayı değiştirmek zorunda kalacağını düşünüyorum. “Çin nüfusu daha endişe verici.”
Hokumet gazetesinde yer alan habere göre, en az 400 bin dolar değerinde sabit kıymet satın alan kişilere vatandaşlık verilmesine ilişkin düzenlemelere birkaç şart daha eklendi: Öncelikle ev alacak kişinin en az iki milyon dolar değerinde gayrimenkule sahip olması gerekiyor bakanlık tarafından onaylanan sabit kıymetler; İkincisi, en az bir milyon ABD doları değerindeki sabit kıymetlerin tapu senedinin üç yıl süreyle satılamayacağı içeriğinin yazılması ve ilgili kuruluş tarafından tasdik edilmesi; Üçüncüsü en az 100 kişiye iş imkanı sağlanmalı; Dördüncüsü, Türkiye’deki bankalara en az üç milyon dolar yatırdığını kanıtlaması gerekiyor; Beşincisi, ellerinde üç yıl boyunca en az üç milyon dolar değerinde devlet borçlanma senedi bulundurduklarının ilgili kuruluşlarca teyit edilmesi gerekiyor. Bu şartların tam olarak yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşlığı kabul edilecektir.
Bildiğimiz kadarıyla Türkiye’de bu şartlara düşen Uygurların sayısı çok fazla değil. Bu şartları taşıyanların çoğunluğunu Ruslar, Araplar, Azeriler, İranlılar ve Çinliler oluşturuyor.