logo

trugen jacn

” ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA SÜRDÜRDÜĞÜ SOYKIRIMI GÜNDEMDE TUTMAYI SÜRDÜRECEĞİZ!”

KARAR   Gazetemiz yayın hayatına başladığı 2016 yılından beri Haklı ve meşru Doğu Türkistan, Kırım  başta  diğer bilumum mazlum ve mağdur Türk-İslam  ve diğer insan topluluklarının  insani sorunları ile dramatik durumlarını  hiç bir ayırım gözetmeden adil, yansız  ve tarafsız şekilde gündeme getirmeye ve onların haklı davalarını savunmayı sürdürüyor. Özellikle insanlık aleminin günümüzdeki en mazlum ve mağduru olan Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Türkler  ile Rus işgalindeki Kırım’da yaşayan Tatar Türklerinin   haklı davalarının  Türk basınındaki  gerçek savunucusu ve yüz akı olarak anılmasını  % 100 hak ediyor. Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan ile Rusya işgalindeki Kırım’da yaşayan Türklere yönelik insanlık suçları ile etnik Soykırım cinayetlerini ile Türkiye’de yaşayan Doğu Türkistan ve Kırım Türklerinin sorunlarını büyük bir ciddiyet ve ısrarla, bıkmadan usanmadan ısrarla gündeme getirmeye  ve savunmaya devam ediyor. Doğu Türkistan, Kırım ve Filistin  meselesini  bazıları gibi   mazlumlar arasında ayırımcılık yapmadan onlarca kez SÜRMANŞET’e taşıyarak destek veriyor. Mazlum Türklerin ve mağdur edilen tüm Müslümanların ve özellikle Doğu Türkistan davasının Türk medyasındaki Cesur Savunucusu KARAR Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sayın İbrahim Kiras Bey bugünkü Baş yazısında Doğu Türkistan,  Kırım ve Filistin’in  sorunlarını bir kez daha  gündeme taşımıştır. (https://www.karar.com/…/bu-ulkenin-ihtiyaci-tarafsiz…)Kendilerine minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Allah razı olsun.  Yazısının Doğu Türkistan  ve Kırım ile ilgili bölümünü aşağıda bilgilerinize sunuyoruz. 

Doğu Türkistan'da kimlik soykırımı sürüyor: Çin'deki Filistin

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

” Mesela Doğu Türkistan var… Uluslararası medyada ve insan hakları kuruluşlarının raporlarında belgeleriyle yer alan gerçekler Türkiye’nin gündemine ise hiç giremiyor. Bir tek KARAR. bu konuda suskun kalmadı. Çin’in yaklaşık beş yıldır “eğitim merkezi” adını verdiği toplama kampları aracılığıyla Doğu Türkistan’da sürdürdüğü kültürel etnik temizlik seferberliğini gündeme getiren ve gündemde tutmaya çalışan biz olduk.
Diğer yandan, Türkiye’ye sığınmış bulunan Doğu Türkistanlılar arasında “Çin’e iadesi istenen kişilerin ölüme gönderilmesi girişimleri engellenebildiyse bu da bağımsız gazeteciliğin başarı hanesine yazılmalıdır. Elbette bu sonuç bir ülkede tarafsız, bağımsız ve cesur gazeteciliğin niçin gerekli olduğunun da kanıtıdır. Türkiye’de siyasi iktidar ve iktidara bağımlı medya düzeni açısından Çin gibi büyük bir güçle karşı karşıya gelmek riskli bir iş. ABD veya Avrupa söz konusu olduğunda nedense aklımıza bile gelmeyen “Aman, büyük güçleri karşımıza almayalım” duygusu Çin ve Rusya konusunda elimizi bağlıyor.

Kırım Türklerinin Meseleleri 

Bu çerçevede 2014’teki ikinci Rus işgalinin ardından Kırım Tatarlarının tekrar ciddi bir Rus baskısı ile karşı karşıya kalmaları, özellikle sivil aktivistlere yönelik kanlı saldırılar ve Tatar siyasetçilere yönelik baskılar Türkiye’de KARAR. dışında neredeyse hiçbir medya organında yer bulamadı.

Geçtiğimiz aylarda ise ilginç ve ibretlik bir olay yaşandı: 18 Mayıs Kırım Sürgününün, 21 Mayıs ise Büyük Kafkas Sürgününün yıldönümleri. Her sene bu günlerde Türkiye’de yaşayan Tatarlar ve Çerkesler kayıplarını anmak, yaşanan acıların can yakan hatıralarını paylaşmak üzere çeşitli etkinlikler yaparlar.
Bu sene bu iki acı günün yıldönümlerinde Rus Kızıl Ordu Korosu konseri düzenlendiğini KARAR kamuoyuna duyurdu. Sovyet Birliği’nin ve Çarlık Rusya’sının kanlı tarihlerindeki soykırım ve sürgünlerin yıl dönümünde Rus ordu korosu Türkiye’de konser verecekti. Böyle bir olayın bu ülkede yaşayan Kırım Tatar ve Kafkas-Çerkes asıllı vatan evlatları için ne anlama geleceği bilindiği halde…

Skandalı yine KARAR. gündeme getirdi. Siyasetçilerin suskunluğuna rağmen konuyu günlerce gündemde tuttuk. Nihayet hükümet geri adım atarak söz konusu tarihlerdeki konser programlarını iptal etti.

Kamuoyunda memnuniyet uyandıran bu sonuç bir ülkede tarafsız, bağımsız ve cesur gazeteciliğin niçin gerekli olduğunu da göstermiş oldu.”

Bu ülkenin ihtiyacı tarafsız, bağımsız ve cesur gazetecilik

screenshot-3.jpg

 

Kaynak :  https://www.karar.com/yazarlar/ibrahim-kiras/bu-ulkenin-ihtiyaci-tarafsiz-bagimsiz-ve-cesur-gazetecilik-1600802

Share
470 Kez Görüntülendi.