süper dayanıklı bir çöl yosunu keşfedildi
2024.07.18
Uygur’da süper dayanıklı bir çöl misk türünün keşfedilmesi, Mars’ta yaşam olasılığını artırıyor.
Reuters’in haberine göre Çin Bilimler Akademisi’nden araştırmacılar, Uygur Dağları’nda yetişen bu çöl yosununu Mars’taki iklime benzer bir yere naklederek, süper kuraklığa, süper düşük sıcaklıklara dayanma yeteneğine sahip olduğunu buldu. Mars gibi sıcaklıklar ve radyasyon. Bu çöl yosunu, hücrelerindeki su içeriğinin yüzde 98’inden fazlasını kaybettikten sonra bile, yeniden nemlendirildikten birkaç saniye sonra fotosentetik ve biyolojik işlevlerine devam edebiliyor.
Çöl yosunu, eksi 80 santigrat derecedeki dondurucuda beş yıl ve sıvı nitrojende bir ay kaldıktan sonra iyileşti.
Reuters haber ajansına göre, araştırma sonuçları “Innovation” adlı akademik dergide yayımlandı ve araştırmacılar bu derginin, insanların Mars’ta yaşam inşa etme ve yerleşmeye yönelik gelecek planlarını mümkün kılmada belirleyici bir rol oynayabileceğine inanıyor.
1 Temmuz’da yayınlanan çalışmada şunlar belirtildi: “Bu yosun, oksijen üretimine, karbon döngüsüne ve toprak verimliliğine katkıda bulunarak ekosistemlerin inşası ve sürdürülmesinin temeli olabilir. “Uzun vadeli insan yerleşimine uygun yeni yaşam alanları yaratırken diğer yüksek bitki ve hayvanların ihtiyaç duyduğu atmosferik, jeolojik ve ekolojik süreçlerin desteklenmesine yardımcı olabilir.”
Rapora göre bu tür çöller Tibet, Kaliforniya, Orta Doğu ve Arktik bölgelerde de mevcut. Uzay sahibi olma yarışı şu anda hem ABD’nin hem de Çin’in ilgilendiği bir rekabet ve bu alandaki keşif planlarını hızlandırıyorlar.