logo

trugen jacn

AKP GENEL BAŞKAN VEKİLİ ALA:UYGURLARIN İNSANİ VE KÜLTÜREL HAKLARINI ÖNEMSIYORUZ!

Zafer Sırakaya 🇹🇷 | 📍Çin Çin temaslarımız kapsamında Genel Başkan Vekilimiz @efkanala başkanlığında Çin Ulusal Halk Kongresi'ni ziyaret ederek Çin Komünist … | Instagram

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Adalet ve Kalkınma (AK PARTİ) Partisi  Genel Başkan Vekili Efkan Ala  Çin Komünist Partisi(ÇKP)’nin davetlisi olarak gittiği Pekinde : ” Uygur Türkleri’nin temel hak ve özgürlüklerinin, kültürel kimliklerinin, tarihi ve dini mekanlarının korunmasına  çok önem atfediyoruz.”  açıklamasında bulunduğu  bildirildi. AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala bu ifadeleri  “Türkiye-Çin İktidar Partileri Arası Değişim Mekanizması Stratejik Diyaloğu” programı kapsamındaki  başkent Pekin’de yapılan toplantıda yaptığı konuşmada dile getirdiği bildirildi.

Türk  Milleti ve Türk Kamu Oyu  Uygur Türklerinin Durumu Konusunda Çok Hassas

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala toplantıda şunları  ifade ettiği  bildirildi : ” Uygur Türkleri meselesi Türk Milleti ve Türk Kamu oyunca  çok hassas bir konudur.  Türkiye ile etnik, dini ve kültürel bağlara sahip Uygur Türklerinin durumunun Türk kamuoyundaki hassasiyeti de gözetilerek öncelikle insani açıdan ele alınmalıdır. Uygur Türklerinin temel hak ve özgürlüklerinin, kültürel kimliklerinin, tarihi ve dini mekanlarının korunmasına çok  önem atfediyoruz.” ifadesini kullandı.

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan  konuşmasında   Çinli yetkilerle yaptığı görüşmelerde Uygur sorununun  Çin ile  öncelikli olarak  ikili düzeyde ele alma konusunda mutabık  kaldıklarını de bildirdi. 2-5 Haziran tarihlerinde Çin’i ziyaret eden Dışişleri Bakanı Fidan’ın Çin’i ziyareti sırasında hem Pekin’de hem Urumçi’de yaptığı görüşmelerde Türkiye’nin bu konudaki tutumunu aktardığını  de kaydetti. Ayrıca Dışişleri Bakanı Fidan’ın Çin ziyaretinde Çinli  mevkidaşı Vang Yi ile yaptığı görüşmelerde konunun gündeme getirildiğini ve iki projenin  daha uyumlaştırılması konusunda mutabık kaldıklarını hatırlattı.

Ürümçi-İstanbul Arasında Uçak Seferleri Tekrar Başlatılmalı 

Konuşmasında, Çin ile Türkiye arasındaki mevcut  sorunların ilişkilerin diğer boyutlarını etkilememesi gerektiğinin altını çizen Ala, Türkiye’nin Çin’in diğer bölgeleriyle olduğu gibi  Uygur Özerk Bölgesi ile de ticari ve  insani  bağlarını geliştirmek istediğini, İstanbul ile Urumçi arasında doğrudan uçak seferleri başlatılmasının buna katkı sağlayacağını dile getirdi. Görüşmelerde Türkiye ile Çin arasında ikili ilişkilerden ticaret ve yatırımlara, küresel ve bölgesel gelişmelerden Türk vatandaşlarının vize sorunlarına dek farklı alanlardaki konular gündeme geldiği de ifade edildi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın bu ay başında Çin’e gerçekleştirdiği ziyaretin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel konuların ele alınması bakımından faydalı olduğu ifade eden Ala, Bakan Fidan’ın  Uygur Özerk Bölgesi’ne yaptığı ziyaretin 2012’den bu yana Türkiye’den buraya yapılan en üst düzey ziyaret olduğuna  de dikkati çekti. Son dönemde Çin’in eyaletlerinden Türkiye’ye yapılan üst düzey ziyaretlerin de ekonomik ilişkileri ve karşılıklı etkileşimi kuvvetlendirmeye yardımcı olduğunu kaydetti.

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala Başkanlığındaki Heyetin ” Türkiye-Çin İktidar Partileri Arası Değişim Mekanizması Stratejik Diyaloğu” programı kapsamında düzenlenen toplantıya ÇKP Dış İlişkiler İrtibat Dairesi Başkanı Liu Ciençao de katıldı.  Ayrıca,  Türk Heyeti Çin  Başbakan Yardımcısı ve Siyasi Büro üyesi Liu Guocong tarafından Büyük Halk Salonunda kabul edildiği de bildirildi.

AK Parti Bursa Milletvekili Efkan Ala, Çin Ulusal Halk Kongresi'ni Ziyaret Etti

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala’nın Konuşmasında Öne Çıkan Başlıklar 

  • Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in, gelecek dönemde Türkiye’yi ziyareti önemlidir  ve Kalkınma yolunda hızla ilerleyen Türkiye ve Çin’in en üst düzeyde sürekli temas içinde olması yalnızca ülkelerimizin çıkarına değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel barışa hizmet edecektir.
  •  Ekonomik ve ticari ilişkiler :  Çin,  Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağıdır.  ikili ticaret hacminin son 20 yılda 40 kat aratarak 2023’te 48 milyar dolara ulaşmıştır.
  • Ancak, iki ülke arasındaki bu ticaretin  daha dengeli ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerekir.  Ala, Türkiye’de Çin yatırımlarının artmasını, başta tarım ürünleri olmak üzere daha fazla ihraç mamulünün Çin pazarında yer bulmasını ve Türkiye’yi ziyaret eden Çinli turist sayısının artmasını dilediklerini belirtti.
  •  Türkiye’deki demir yolu başta olmak üzere altyapı projeleri, elektrikli araç üretimi, batarya ve enerji depolama sistemleri gibi yeni teknolojiler, yeşil dönüşüm vizyonu, yenilenebilir ve nükleer enerji gibi alanlarda uygun koşullu kredilerle yatırım beklediklerini ifade etti.
  • Kuşak ve Yol ile Orta Koridor :  Türkiye ile Çin arasında bağlantısallığa önem veriyoruz. Çin’in Kuşak ve Yol projesi  ile Türkiye’nin Orta Koridor girişimlerinin tarihi İpek Yolu’nun canlandırılması projesinin en önemli bileşenleri olduğu açıktır.
  • Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz başta olmak üzere artan jeopolitik riskler ışığında, ticaret güzergahlarının güvenilirliği ve çeşitlendirilmesi bakımından Kuşak ve Yol ile Orta Koridorun uyumlaştırılması, iki ülkenin yanı sıra Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya uzanan geniş bir coğrafyanın
  • Türkiye’nin Tayvan konusundaki gelişmeleri izliyor ve tek Çin politikasına bağlı olduğumuzu bir  kez daha ifade ediyoruz.
  • Türk vatandaşları Çin vizesi almada  güçlükler yaşamaktadır.  Türk turist, iş insanı ve öğrencilerin Çin’e seyahatlerinde ve ikametleri süresince münferit olmanın ötesine bir çok  sorunlarla karşılaşmaktadır. Bu sorunların çözümü için de destek beklediğimizi ifade  etmek istiyoruz.
  • AK Parti ve Çin Komünist Partisi(ÇKP), ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğini, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri, akademi ve medya arasında değişimleri, tarih, kültür ve beşeri alanlardaki alışverişler ile medeniyetler arası etkileşim ve karşılıklı öğrenmeyi teşvik etme konusunda anlayış birliğine varmışlardır.

 Kaynak:  Anadolu Ajansı(AA)

Share
533 Kez Görüntülendi.