logo

trugen jacn
26 Haziran 2024

Devlet Başkanı Lai Ching-de, Çin hükümetinin kendisini ölüm cezasıyla tehdit etmesinden sonra otoriterliği “kötülük” olarak nitelendirdi

Washington’daki muhabirimiz tarafından serbestçe hazırlandı
2024.06.24

Paylaşmak

Geçtiğimiz günlerde göreve gelen Tayvan’ın yeni cumhurbaşkanı Lai Chingde, Çin’in Tayvan’ın bağımsızlığını talep eden “radikal ayrılıkçılara” yönelik ölüm cezası tehdidine, demokrasinin suç olmadığını, otoriterliğin gerçek bir “kötülük” olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Komünist Çin’in Tayvan’da kanun uygulama yetkisi yoktur, ancak Çin Yüksek Mahkemesi, Yüksek Savcılık, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Güvenlik Bakanlığı, bağımsızlık yanlısı aktivistleri ve “radikal ayrılıkçıları” engellemek için 21 Haziran’da yeni düzenlemeler yayınladı. Tayvan’da ölüm cezası da dahil olmak üzere en ağır cezayla cezalandırılacağına dair tehditkar bir uyarıda bulunmuştu.

Reuters’in haberine göre Tayvan Devlet Başkanı Lai Chingde, 24 Haziran’da düzenlediği basın toplantısında Çin’in tehdidine yanıt verdi ve Komünist Çin’in Tayvan halkını cezalandırma hakkına sahip olmadığını söyledi.

Lai Qingde şunları söyledi: “Demokrasinin bir suç olmadığını, diktatörlüğün gerçek kötülük olduğunu vurguluyorum. Çin’in Tayvan halkını davranışlarından ve konumlarından dolayı cezalandırmaya hakkı yoktur. Özellikle Çin’in Tayvan halkının temel haklarına sınırları ötesinde müdahale etme hakkı yoktur. Başkan Lai Chingde, Çin’in “birleşmek” istemeyen herkesi Tayvan’ın bağımsızlığının destekçisi olarak gördüğünü vurguladı. Pekin’in Tayvan bağımsızlık aktivistlerine yönelik ölüm cezası tehdidi, Çin’in Uygurları bastırmak için kullandığı aynı sert baskıyı Tayvan bağımsızlık aktivistlerine karşı da kullanıp kullanmayacağı konusunda soruları gündeme getirdi.

İnsan hakları grupları, Çin hükümetinin, uyguladığı baskılarda Uygurları sözde “ayrılıkçılıkla” suçladığını söylüyor. “Ayrılma”, Çin yasalarına göre ölümle cezalandırılabilecek ciddi bir suç olarak kabul ediliyor. Reuters’e göre Lai Qingde’nin konuşması “Komünist Çin’i Çin Cumhuriyeti’nin varlığıyla yüzleşmeye zorladı; “Tayvan’ın demokratik olarak seçilmiş meşru hükümetiyle iletişim ve diyalog çağrısında bulunuyorum.” Tayvanlı yetkililer, Çin hükümetinin son zamanlarda Tayvan’a yönelik askeri tehditlerini artırdığını söyledi.

Share
85 Kez Görüntülendi.