logo

trugen jacn
04 Ocak 2024

ÇİN’İN AYDIN VE GAZETECİLERİ KULLANARAK UYGUR SOYKIRIMINI GİZLEME OYUNU BOZULDU

ÇKP Diktatoryasının işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik insanlık suçları ile etnik  müslüman Türk soykırım cinayetlerini   gizlemek için  yıllardan beri uluslararası medyayı  kullanma oyununun iflas ettiği bildirildi.  İşgalci Çin yönetimi  Doğu Türkistan’da devam eden Müslüman Türk soykırımını gizlemek maksadıyla  özellikle Müslüman Arap ülkelerinden  diplomatlar,  devlet yetkilileri  Sözde İslami STK.Önderleri ile kendine bağlı güdümlü sözde  Gazeteciler  Doğu Türkistan’a davet ediyor ve önceden hazırladıkları sözde  ÇKP tiyatro oyunlarını izletiyor. Daha sonra ise davetlileri  bu gezilerde  kendi hikayesini anlattırarak uluslararası toplumu  Doğu Türkistan konusunda  aldatarak kandırmaya çalışıyor. Ancak,Çin işgal yönetiminin bu kandırma   amaçlı gezilerinin ve alçakça sinsi planlarının  son zamanlarda iflas ettiği ve vicdanlı ve insanlık onuru taşıyan gerçek diplomatlar ve gazetecilerin Çinlilerin bu aşağılık ve alçakça aldatmacılarına kanmadıklarını ve gerçekleri ortaya koydukları biliniyor.   Dünya’nın önde gelen Katar merkezli El-Cezire Tv.nun bu konuda  hazırladığı raporun bir özeti aşağıdadır.

İşgalci Çin, Doğu Türkistan’daki Müslüman Türk soykırımını gizlemek için yandaş medyayı kullanıyor

 

Arnavut-Kanadalı tarihçi ve gazeteci Olsi Jazexhi, 2019’un başlarında Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleriyle ilgili haberlerin yalan olduğuna inanıyordu.

Bölgeden kaçan insanların ifadeleri ve insan hakları örgütlerinin raporları, insan hakları ihlallerinin büyük ölçekte işlendiğinin bir resmini çiziyordu. Çoğunluğu Türkçe konuşan Uygurlar olan Doğu Türkistan’daki Müslüman azınlıkların temel özgürlüklerinden mahrum bırakıldığı, kültürel ve dini miraslarının yok edildiği ve en az 1 milyonun kişinin geniş bir gözaltı kampı ağına yerleştirildiği bildirildi.

Uluslararası toplum bunu fark etmiş ve Birleşmiş Milletler endişelerini dile getirmişti.

Ancak Jazexhi ikna olmadı.

El Cezire’ye verdiği demeçte, “Hikayelerin ABD ve Batı tarafından Çin’i itibarsızlaştırmak ve dikkatleri Müslümanlarla ilgili kendi insan hakları kayıtlarından uzaklaştırmak için inşa edilmiş bir plan olduğundan emindim” dedi.

Çin hükümeti, kampların varlığını kabul ederek, ancak onları iddia edilen aşırılıkçılıkla mücadele etmek için gerekli mesleki beceri eğitim merkezleri olarak nitelendirerek iddiaları şiddetle reddetti.

Toplama Kampındaki Doğu Türkistanlı Müslüman Türkler

Gerçeği kendi gözleriyle görmek için Jazexhi, Doğu Türkistan’ı ziyaret etmek için Tiran’daki Çin büyükelçiliği ile temasa geçti. Kısa süre sonra, çoğunlukla Müslüman ülkelerden gelen yabancı gazeteciler için bir medya turuna katılmaya davet edildi ve Ağustos 2019’un başlarında Çin’e giden bir uçaktaydı.

“Çin hükümetini savunmaya gittim” diye hatırladı.

Ancak Çin anlatısını savunmanın beklediğinden çok daha zor bir görev olduğunu çabucak anladı.

 

Doğu Türkistan’daki ilk birkaç günde, o ve diğer yabancı gazeteciler, Çinli yetkililer tarafından bölgenin tarihi ve halkı hakkında verilen bir dizi konferansa katılmak zorunda kaldılar.

Jazexhi, “Doğu Türkistan’ın yerli halkını göçmenler ve İslam’ı bölgeye yabancı bir din olarak tasvir ediyorlardı” dedi. “Yanlıştı.”

Hayal kırıklığı, kendisi ve diğer gazeteciler Çinli ev sahipleri tarafından bölgesel başkent Urumçi’nin dışındaki sözde mesleki eğitim merkezlerinden birine götürüldüğünde devam etti.

Jazexhi, “Bir okul gibi olduğunu söylediler ama açıkça çölün ortasında yüksek güvenlikli bir yerdi” dedi.

“Ayrıca bize orada kalan insanların gitmesine izin verilmediğini, bu yüzden açıkça bir okul değil, bir hapishane olduğunu ve oradaki insanların öğrenci değil, mahkum olduğunu söylediler.”

Kampa girdikten sonra, Jazexhi birkaç Uygur ile etkileşime girme şansı buldu ve Pekin’in iddia ettiği “teröristler” veya “aşırılık yanlıları” olmadıkları kısa sürede anlaşıldı.

Okumadan Geçme  Mihrigül Tursun: Çin’in sürekli gözetimi ve tehdidi altındayım

“Sadece dini nikahla İslam’ı uygulamak, kamuya açık alanda ibadet etmek veya başörtüsü takmak gibi nedenlerle oraya götürülen insanlarla konuşuyordum” dedi.

“İçlerinden biri bana artık Müslüman olmadığını, artık bilime ve Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’e inandığını söyledi.”

Jazexhi, beraberindeki Çinli yetkililerle yüzleşti.

Jazexhi, “Onlara yaptıklarının çok yanlış olduğunu söyledim” dedi.

Etkileşimler Jazexhi ile bazı Çinli ev sahipleri arasında tartışmaya yol açtı.

Sonunda Doğu Türkistan’dan ayrıldığında derin bir şok yaşadı.

Batının yalanlarını açığa çıkaracağını düşünmüştü ama bunun yerine çok büyük çapta bir baskıya tanık olmuştu.

“Gördüğüm şey İslam’ı Doğu Türkistan’dan yok etmeye yönelik bir girişimdi” dedi.

‘Batı’nın Gündemi’

Jazexhi’nin ziyaretinden bu yana BM İnsan Hakları Konseyi, Çin’in Doğu Türkistan’daki kısıtlama ve yoksunluklarının insanlığa karşı suç teşkil edebileceğini tespit etti .

ABD hükümetinin yanı sıra Avustralya, Kanada, Fransa ve Birleşik Krallık’taki milletvekilleri, Çin’in bölgedeki Uygurlara ve Türkçe konuşan diğer Müslümanlara yönelik muamelesini soykırım olarak nitelendirdi . Bu arada birçok ülke, bölgedeki zorla çalıştırma kanıtlarına yanıt olarak Doğu Türkistan’dan gelen mallara ekonomik kısıtlamalar getirdi.

Eleştirilerin ortasında Pekin, başta Müslüman ülkelerden diplomatlar ve gazeteciler olmak üzere Doğu Türkistan’a ziyaretler düzenlemeye devam etti.

Çin medyası, 2023’te bu tür en az beş medya turunun gerçekleştirileceğini ve ayrıca yabancı diplomatlar ve İslam alimlerine yönelik Doğu Türkistan ziyaretlerinin de düzenlendiğini bildirdi.

Daily Ittehad Media Group ve Pakistan Economic Net’in genel yayın yönetmeni Moiz Farooq, Pakistan’dan gelen medya temsilcilerinden oluşan bir heyetin parçası olarak Aralık ayı ortasında Doğu Türkistan’ı ziyaret etti.

2019’daki Jazexhi gibi Farooq da duyduğu hikayelerin doğru olmadığını kendi gözleriyle gözlemlemek amacıyla Doğu Türkistan’a gitti.

Farooq, Al Jazeera’ye “Orada Sincan hakkında çok fazla propaganda var ve ben de buna kendi gözlerimle tanık olmak istedim” dedi.

Jazexhi’den farklı olarak Farooq, Doğu Türkistan’dan bölgenin gelişmişlik seviyesinden etkilenerek ayrıldı ve yerel Müslümanların büyük ölçüde özgür ve mutlu bir hayat yaşadıklarına dair güvence verdi.

“Çarşılarda ve restoranlarda istediğim kadar farklı insanla yaşam standartları hakkında konuşabildim ve heyetin geri kalanı gibi ben de tamamen sınırsızdım” dedi.

Okumadan Geçme  Viyana’daki Uygur diasporası Çin büyükelçiliği önünde Urumçi Katliamı’nı protesto etti

“Orada dinlerini özgürce yaşayıp uygulayan Müslümanları gördüm.”

Farooq , insan hakları örgütlerinin ve BM organlarının Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlallerini detaylandıran hesap ve raporlarının doğru olduğuna inanmıyor.

Sincan‘ın en kötüsünü göstermek Batı’nın gündemi ve artık hikayelerin doğru olmadığını biliyorum çünkü onların (Doğu Türkistan’daki Müslümanların) ne kadar mutlu yaşadıklarını gördüm” dedi.

Naz Parveen, Pakistan’ın Peşaver kentindeki Çin Pencere Enstitüsü’nün yöneticisidir ve Farooq ile aynı tura katılmıştır. O da Doğu Türkistan’da gözlemlediği refahtan etkilendi.

Pekin’in duruma ilişkin tanımlamasını tekrarlayan Parveen, Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri olarak adlandırılan şeyin, dini aşırıcılığı hedef alan kolluk kuvvetleri operasyonları olarak daha doğru bir şekilde tanımlanabileceğine inanıyor.

Parveen’e göre gezi bu görüşleri güçlendirdi.

El Cezire’ye “Çarşıları ve camileri ziyaret ettik ve insanların dua ettiğini ve imamlardan ders aldığını gördük” dedi.

“Nereye gidersek gidelim, insanların normal, huzurlu ve mutlu bir hayat yaşadıklarını gördük, dolayısıyla Sincan hakkında okuduğum korkunç şeyler gördüklerimle örtüşmüyordu.”

Çin devlet yayın kuruluşu CGTN, Eylül ayındaki bir başka Sincan turunda köşe yazarı ve Filipinli siyasetçi Mussolini Sinsuat Lidasan’ın, Çin’in Doğu Türkistan’daki “terörle mücadele” tedbirlerini övdüğünü aktardı.

Aynı turda, Kanada’daki Daily Scrum News editörü Donovan Ralph Martin de aynı şekilde CGTN tarafından “Xinjiang‘da kesinlikle din özgürlüğü vardır ve bunu söylemeyen herkes cahildir” şeklindeki sözleri aktarıldı. .

Lidasan ve Martin, Al Jazeera’nin röportaj taleplerine yanıt vermedi.

Anlatıya meydan okumak

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, 2020 gibi erken bir tarihten bu yana “Sincan‘ın hikayesinin anlatılması” ve ” Sincan’ın mükemmel sosyal istikrarının güvenle yayılması ” çağrısında bulundu.

Kanadalı-Uygur aktivist Rukiye Turdush, medya turlarını bu misyonun ayrılmaz bir parçası olarak görüyor.

El Cezire’ye “Doğu Türkistan hakkındaki anlatıyı değiştirmek istiyor” dedi.

Henryk Szadziewski, Uygur İnsan Hakları Projesi adlı STK’da kıdemli araştırmacıdır. Sincan‘dakiler gibi medya turlarının saklayacak bir şeyleri olan ülkeler tarafından kullanılan yaygın bir taktik olduğunu söylüyor.

El Cezire’ye şöyle konuştu: “Amaç, başkalarının sizin daha fazla güvenilirlik kazandıran anlatınızı güçlendirmesini sağlayarak insan hakları siciline yönelik eleştirilere karşı çıkmaktır.”

Okumadan Geçme  Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Uygurlar için cankurtaran ipi olabilir mi?

“Pratikte, örneğin size Uygurların dini inanç ve ifade özgürlüğüne sahip olduğunu göstermek istiyorlarsa, o zaman genellikle sizi Kaşgar’daki Id Kah Camii’ne götürürler ve konuştuğunuz insanlar genellikle yoğun bir şekilde seçilmiştir ve devletin Uygur versiyonuna meydan okuyamamaktadır.”

Farooq ve Parveen’in katıldığı Pakistan heyeti, Id Kah Camii’ni ziyaret etti.

Bu tür turlarda Uygurlarla daha spontane karşılaşmalar açısından Turdush, yabancı gazetecilerin yıllardır korku ortamında yaşayan ve devlet propagandasının yanı sıra ağır gözetime de maruz kalan Uygurlarla yapılan görüşmelere dayanarak vardıkları sonuçlara fazla inandırıcı gelmiyor.

“Doğu Türkistan’daki çok az Uygur ve diğer Türk halkı, sessiz kalmaktan veya Çin propagandasını tekrarlamaktan başka seçeneğe sahip” dedi

Eylül ayında bir medya turuna çıkan Avustralyalı gazeteciler, tur rehberleri tarafından sağlanmayan bir hediyelik eşya satıcısıyla konuştuklarını bildirdiler. Satıcı, bir toplama kampında zaman geçirdiğini, ancak gazeteciler daha fazla soru sormaya başladığında, aniden bir kişinin ortaya çıktığını ve satıcının cevaplarını filme almaya başladığını söyledi.

Eski BM insan hakları şefi Michelle Bachelet bile uzun süredir ertelenen ziyaretini özenle koreografisini yaptı. Ancak görevden ayrılmadan birkaç dakika önce yayınlanan son raporu, Çin’in muhtemelen Doğu Türkistan’da”insanlığa karşı suçlar” işlediğini tespit etti.

Bununla birlikte, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Asya direktör yardımcısı Maya Wang’a göre, son yıllarda Doğu Türkistan’daki bazı güvenlik önlemlerinin gevşetildiğine dair işaretler var.

Gözaltı kampları kapatıldı ve polis kontrol noktaları kaldırıldı.

Bunun yerine, bölge genelinde geniş bir gelişmiş yüz tanıma güvenlik kameraları ağının kurulduğu bildirilirken, daha önce kamplarda gözaltına alınan insanlar Çin’in şeffaf olmayan hapishane sistemine transfer edildi.

Aynı zamanda, Doğu Türkistan’a giren ve çıkan bilgi akışı sıkı bir şekilde kontrol edilmeye devam ederken, Doğu Türkistan sakinleri Çin dışındaki insanlarla izinsiz temas kurmaları nedeniyle cezalandırılıyor.

Turdush, “Soykırım hâlâ yaşanıyor ama artık çok daha gizli” dedi.

Organize turlarla ilgili tartışmalara rağmen hem Turdush hem de Jazexhi, yabancı gazetecilerin ve yetkililerin kendilerine sunulan anlatılara meydan okudukları sürece Doğu Türkistan’ı ziyaret etmeye devam etmeleri gerektiğine inanıyor.

Jazexhi, “Gitmeleri gerekiyor” dedi.

“Ve Doğu Türkistan’da gördükleri ve görmedikleri şeyler hakkında gerçeği söylemeliler.”

KAYNAK : EL CEZİRE

Share
161 Kez Görüntülendi.