Son Dakika
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)
ABD -Michigan Devlet Üniversitesi Türkoloji Bölümü öğretim Üyesi Türkistanlı bilim adamı, Prof.Dr.Timur Kocaoğlu, facebook sosyal paylaşım sitesinde Doğu Türkistanlı Uygur Türkü Tarihçi ve öğretim üyesi Prof.Dr.Deniz Tilla Baykuzu’dan çok önemli bir konuya(duvar’a) yer vermiştir.
Bu konuda Uygur Haber ve Araştırma Merkezi’ne konuşan Edirne- Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü öğretim üyesi Prof.Dr.Baykuzu, geçen yılın sonlarında Pekin’de Xu Jiangwei adlı bir Çinli’nin yazdığı ” Kan Rengi Şafak :Çin Uygurlığının ve Çin Dilinin Kaynakları” isimli kitabın yayınlandığını bildirmiştir. Kendisinin bu kitabı çok önemli bulduğunu ve Çince olan bu kitaptan bazı önemli kısımlarını özet olarak tercüme ederek yayınladığını ifade etmiştir. Yeni ve enteresan bilgilerin bulunduğu Çince bu kitabın tamamının çevrilerek yayınlanmasının bilimsel ve tarih ilmi açısından çok yararlı olacağını de belirtmiştir.
Çok Önemli ve dikkate değer bulduğumuz Sayın Prof.Dr.Deniz Tilla Baykuzu’nun aktardığı bölümleri aşağıda bilgilerinize sunuyoruz ;
Sayın Prof. Tilla Deniz Baykuzu duvarından aktarma:
İLGİNÇ BİR KİTAP!
Xu Jiangwei, “Kan Rengi Şafak: Çin Uygarlığının ve Çin Dilinin Kaynakları”:
1- Ona göre Çin’in efsanevi Sarı imparatoru Çinli değildi ve Çince konuşmuyordu.
2- Hsia, Shang, Chou ve Ch’in Handedanlıkları kurucularının hiç biri Çince konuşmuyordu.
3- Çinli Han milleti kölelerden türemiştir.
4- Çin yazısının kaynağı Altay dilleridir, kemikler üzerine yazılan fal yazıtlarındaki karakterler aslında çok heceli okunur, eski Çince ise aslında bir çeşit yabancıların konuştuğu Altay dilidir.
5- Çin mitolojisindeki dokuz kabilenin lideri Chi-you belki de sarı saçlı yeşil gözlü bir Hint Avrupalı, hatta belki de Sanxin Dui kültürünün sahibidir.
6- Çin’in 5000 yıllık tarihinde Çinliler tarafından kurulmuş hanedanlıklar sadece Han, Sung ve Ming Hanedanlıklarıdır. Onun dışındakilerin hepsi Altay konargöçerleri tarafından kurulan hanedanlıklardır.
7- Ayrıca Konfüçyüsçülük ve dini törenler sistemi konargöçerlerin çekirdek ruhudur. Akrabalık gibi (Akrabalığa dayalı ?) sınıf bilinci Çinli tarım kölelerinin kölelik sistemini doğurmuştur.
———
Tüm bu tezler:
Bir öğretmen olan Xu Jiangwei’in en büyük hobisi Moğol tarihini ve Moğollar üzerinden Mançurya tarihini araştırmaktı. Zamanla edindiği bilgiler Çin tarihine dair birçok bilginin doğru olmadığını farketmesini sağladı. Çin kültürünün kaynaklarının aslında kuzeyli konargöçer halklar ile güneydeki tarımcı halkın kültürlerinin kaynaşmasından ortaya çıktığını gördü. Yazar Wei Nehri düzlüklerinde başlayan bu kaynaşmayı ise baştan sona siyasi olarak konargöçer kuzeyli milletlerin yönettiğini iddia etmektedir.(Undefined’de)
BENZER HABERLER