logo

trugen jacn

BM.TOPLANTISINDA DOĞU TÜRKİSTAN VE İŞGALCİ ÇİN ARASINDA SERT TARTIŞMALAR

Uygur meselesi, BM Azınlık Sorunları Forumu’nda yoğun rekabete neden old

zubaire-shemsidin-bdt-sozde.jpgBM  

Azınlık Sorunları Forumu, BM insan hakları sisteminin azınlık sorunlarına ilişkin ana yıllık toplantısıdır. Forumun bu kez 15’incisi gerçekleştirilen toplantıya etnik grup temsilcileri, hükümet temsilcileri, insan hakları örgütleri ve akademik araştırmacılardan oluşan 500’den fazla kişi katıldı.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Bayan Zubeira Shamsin, Çin hükümeti tarafından işlenen soykırım ve insanlığa karşı suçlar da dahil olmak üzere Uygurların mevcut ciddi durumu hakkında konuştu. Ancak Çin hükümeti, Bayan Zubair’in toplantıda konuşmasını engellemek için sert önlemler aldı. Gündem gereği konuşma sırası Zübeyir Hanım’a geldiğinde, toplantı salonundaki Çin hükümetinin temsilcileri defalarca onun sözünü kesmeye, hatta konuşmasını engellemeye çalıştı.

Çin hükümetinden bir temsilci söz alarak Dünya Uygur Kongresi’nin bağımsız bir insan hakları örgütü değil, ayrılıkçı ve terör örgütü olduğunu belirterek, azınlık meselelerine ilişkin konferansta bu ayrılıkçı örgüte konuşma ücreti verilmemesi gerektiğini söyledi.

 

BM Azınlık Sorunları Forumu'nun 15. oturumunda Çin temsilcileri, Birleşmiş Milletler Başkan Yardımcısı Bayan Zubair Shamsin'in konuşmasını engelledi. 1 Aralık 2022.
 
ABD temsilcisi hemen söze girdi ve “ABD bağımsız sivil toplum kuruluşlarının herhangi bir BM forumunda konuşma yapmalarını destekliyor. BM forumlarında konuşmalarını yasaklamak doğru değil” dedi. Amerikan temsilcisinin konuşması seyircilerden coşkulu alkış aldı. Ancak Suriye’nin oradaki temsilcisi Çin’in davasını desteklediğini söyledi.

Konferansın ev sahibi, Dünya Uygur Kongresi temsilcisi Bayan Zabeira Shamsin’i konferansın konuşmacı listesinde yer aldığı için konuşma hakkına sahip olduğunu hatırlattıktan sonra konuşmaya davet etti.

Zubeira yaptığı konuşmada Uygurların Çin’de ciddi şekilde zulme uğrayan bir etnik grup olduğunu, Uygurların Çin’in ilk başta savunduğu gibi bir azınlık olmadığını, Uygurların topraklarına Doğu Türkistan dediğini ve Çin hükümetinin de bu etnik grup olduğunu söyledi. sözde “Sincan” ve “Sincan Uygur Özerk Bölgesi”ni, Uygurların kendi topraklarında olduğunu kabul etmeyen, Çin’in zulmüne uğradığı durumu ağır bir dille anlattı. Ayrıca Çin hükümetinin 2016’dan bu yana Uygur nüfusunu kitlesel olarak kaçırdığını ve 2-3 milyon civarında Uygur’u toplama kamplarına hapsederek adil yargılanma ve temyiz hakkını reddettiğini ve uluslararası toplumu bunu yapmamakla suçladığını belirtti. konuyla ilgili yeterli..

 

Birleşmiş Milletler Başkan Yardımcısı Zubair Shamsin'in BM Azınlık Sorunları Forumu'nun 15. Oturumunda devam eden konuşmasına ABD temsilcileri destek verdi. 1 Aralık 2022.

Yukarıdakileri söylerken Çinliler konuşmaya devam etti ve onu durdurmaya çalıştı. Çin’in hamlesine ABD temsilcisi karşı çıksa da Suriye ve İran temsilcileri tarafından desteklendi.

Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı Zubeira Shamsin, toplantıda yaptığı 7 dakikalık konuşmanın metninin onaylanmak üzere konferans komitesine gönderildiğini ve konuşmasının önemli kısımlarını kendisi için bitirebildiğini söyledi. orada söz hakkı verildi.

Azınlık Sorunları Forumu’nun 1 Aralık’ta başlayan 15. oturumunun hazırlık toplantısında da aynı şey oldu Zubeira Hanım katılımcılara 24 Kasım’da Urumçi’de çıkan yangını anlattı. Bu felakette, Çin’in Urumçi kentinde aşırı salgın kontrol önlemleri ve insan kurtarmanın ihmal edilmesi nedeniyle çok sayıda canın boşuna öldüğünü belirtti. Aynı zamanda olay yerindeki Çinli temsilciler, Bayan Zubair’e saldırdı ve onu “yangını siyasallaştırmakla” suçladı.

Bayan Zubeira, Çin hükümetinin her fırsatta Uygur seslerinin duyulmasını ve sırlarının açığa çıkmasını engellemeye çalıştığının görülebileceğini söyledi.

Toplantı, Birleşmiş Milletler Azınlık Hakları Bildirgesi’nin 30. yıldönümüne denk geldi. Toplantının amacı, bildirgenin önemini vurgulamak, bildirgeyi imzalayan hükümetlere yükümlülüklerini hatırlatmak ve tüm ülkelerdeki sözde azınlıkların ve söz konusu örgütlerin sorunlarını dinlemektir. haklarını korumak için çalışıyor.

Azınlık Forumu’nun Cenevre’deki 15. toplantısı, bağımsız eleştirel sesleri susturmaya çalışan Çin, İran ve Suriye gibi otoriter rejimler ile ABD gibi demokratik ülkeler ve bireyler arasında bir kez daha şiddetli bir çatışma alanına dönüştü. ifade özgürlüğü ve insan hakları.

Share
6143 Kez Görüntülendi.