Çin’in Doğu Türkistan’da dünyanın gözü önünde gerçekleştirdiği soykırımından kaçıp Türkiye’ye gelen Müslüman Uygurlar, cuma namazı çıkışı Eyüpsultan Camii önünde seslerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyurmak istedi. Ancak elinde Doğu Türkistan bayrağı olan Uygurlara polisin müdahalesi sert oldu. Polisin ‘Doğu Türkistan bayrağını kaldırılması’ isteğini reddedilmesi üzerine arbede yaşandı. Çıkan arbedede yıllardır çocuklarının akıbetini öğrenemeyen 81 yaşındaki Maumut Tohti Amin, düşerek yaralandı. Görüntülerin sosyal medyada yayınlanması sonrası büyük tepki geldi.
Çin’in soykırım ve cinayetlerinden kaçan Doğu Türkistan’daki Uygur Türklerinin çoğunun ailesi yıllardır toplama kamplarında. Ailelerinden hiçbir haber alınamayan Uygur Türkleri, yakınları için cuma günü Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istemek üzere Eyüpsultan’a geldi. Ancak elinde Doğu Türkistan bayrağı taşıyan Uygurlara polisin müdahalesi sert oldu. Polislerle yaşanan arbede sırasında bayrağı kaldırmak istemeyen 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin yere düşerek kaşı açıldı.
2016’dan beri Çin’deki yakınlarıyla irtibat kuramayan Türkiye’de yaşayan Uygurlar, aileleriyle görüşmelerine yardım etmesini istemek için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın cuma namazını kılacağı Eyüpsultan Camii’nde toplandı. Erdoğan’ın gelişi öncesinde, polisler ve Uygur topluluğu arasında “Doğu Türkistan bayrağı açılması” nedeniyle arbede yaşandı. Polisler, elinde Doğu Türkistan bayrağı bulunan bir Uygur’a bayrağı kapatmasını söyledi. Polislerle yaşanan arbede sırasında bayrağı kaldırmak istemeyen 81 yaşındaki Mahmut Tohti Amin yere düşerek kaşı açıldı.
“POLİS ‘DOĞU TÜRKİSTAN BAYRAĞI’NA İZİN YOK’ DEDİ”
Yaşadıklarını anlatan Amin “Doğu Türkistan’da yaşayan 5 evladım, 15 torunum ve onların da daha görmek nasip olmamış çocukları var. 2016’dan beri seslerini duyamadım” dedi. Serbestiyet’e konuşan Amin “Cumhurbaşkanımıza sesimizi duyurmak ve bizlere yardım etmesini istemek için gitmiştik. Polisler ‘Doğu Türkistan bayrağına izin yok’ dediler. Çok üzüldüm.
Birden çıkan itiş kakışta yıkıldım, yere düştüm. Elim çok acıyor muhtemelen parmağım kırıldı. Kaşım açıldı. Zaten yüreğimiz yanıyor. Ben 31 yıldır Türkiye’de yaşıyorum. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım. Cumhurbaşkanımızdan yardım istemek için gittim, bunlar oldu. Camiye bile sokmak istemediler. Bunlar yaşanmamalıydı” ifadesini kullandı.
SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ
Yaşananlara ait görüntülerin sosyal medyada yayılması sonrası büyük tepki geldi. Sosyal medyada binlerce kullanıcı, polisin müdahalesinin ve Doğu Türkistan bayrağına izin verilmemesinin kabul edilebilir bir durum olmadığı ifadelerini kullandı.
MAHMUT TOHTİ DEDE ÇİN KONSOLOSLUĞU ÖNÜNE DE GİTMİŞTİ
Öte yandan Mahmut Tohti Amin’in daha öncede İstanbul’daki Çin konsolosluğu önünde yapılan eylemlere katıldığı ve burada da sesini duyurmaya çalıştığı öğrenildi. Buradaki eylemlerde de elindeki Doğu Türkistan Bayrağını tutan Kaşgarlı 81’lik Mahmut Tohti kayıp olan evlatlarının akıbetini soruyor.