Son Dakika
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin 49. oturumu 28 Şubat’ta Cenevre’de başladı.
Rusya’nın Ukrayna’da devam eden taarruzu ve Rusya’nın Ukrayna’da devam eden insan hakları ihlalleri İnsan Hakları Konseyi’nin ana konuları olurken, Çin’in Uygur bölgesindeki insan hakları ihlalleri de çeşitli ülkelerin temsilcileri tarafından gündeme getirildi.
Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Çin’i bir kez daha Uluslararası Soruşturma Komisyonu’nun Uygur bölgesini ziyaret etmesine ve Uygurların durumu araştırmasına izin vermeye çağırdı.
Çin’e yaptığım ziyaretten yeni döndüm ve oradaki görüşmelerde, üst düzey heyetin Sincan Uygur Özerk Bölgesi de dahil olmak üzere Çin bölgelerine “inandırıcı bir ziyaret” yapacağına ve Çin’in Çin’in bu bölgelerine “güvenilir bir ziyaret” yapacağına dair umudumu dile getirdim. Devlet kabul eder” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri harekatı ve Rusya’ya yönelik yaptırımlar konusunun uluslararası arenada ön planda olduğu bir dönemde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çin’in Uygurlara yönelik insan hakları ihlallerine ilişkin soruşturmasını yeniden başlatması dikkatleri üzerine çekti. siyasi analistler
BM yetkilisi Emma Rally, geçen yıl BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin (OHCHR) 2013’ten beri BM Genel Kurulu’na katılan Uygur ve Tibetli temsilcilerin bir listesini Çin hükümetine gönderdiğini açıkladı.
1 Mart’ta konuşan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Bellinkin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ederek uluslararası barış ve güvenliğin temel ilkelerini ihlal ettiğini ve bir insan hakları ve insani kriz yarattığını vurguladı. Rusya’nın insan hakları ihlallerini şiddetle kınadı ve Çin’in insan hakları ihlallerine karşı konuştu.
“Çin hükümeti, başta Müslüman Uygurlar ve diğer azınlıklar olmak üzere, Sincan’da soykırım ve insanlığa karşı suçlar işlemeye devam ediyor” dedi. Üst Kurulu duruma ilişkin raporunu bir an önce yayınlamaya çağırıyoruz.”
Toplantıya, insan haklarının korunmasında her zaman kilit rol oynayan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi katıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin’in 2 Mart 2010’da Pekin, Çin’deki Olağan Basın Toplantısı Çin’in Uygurlara yönelik “soykırımını” şiddetle kınadı.
Dünya Uygur Kongresi Başkanı Sayın Dolgun İsa ile radyomuz tarafından bir röportaj yapılmıştır. “Sayın Antonio Guterres, uzun bir sessizlik döneminden sonra Uygurların durumunun araştırılması gereğini yineledi” dedi. “Sadece o zaman dikkatimize geldi.
İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, konseyin Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığını ele almak için birlikte çalışması gerektiğini de vurguladı. Çin’deki, özellikle Sincan, Tibet ve dünyanın diğer bölgelerindeki insan hakları ihlallerinden de endişe duyuyoruz” dedi.
Toplantıda birçok ülke temsilcisi sadece Ukrayna meselesiyle değil, Uygur meselesiyle de ilgili endişelerini dile getirdi.
Çek temsilcisi, Uygurların kamplarda tutulması konusundaki endişelerini yineledi ve derhal serbest bırakılmalarını talep etti. Türk elçisi, Türk hükümetini Uygurların karşılaştığı insan hakları ihlallerine dikkat etmeye ve BM Yüksek Konseyi’nin Uygur bölgesini süresiz olarak ziyaret etmesine izin vermeye çağırdı. Danimarka elçisi ayrıca Çin hükümetini BM İnsan Hakları Konseyi’ne “önemli bir ziyaret” göndermeye çağırdı.
Almanya’nın Münih kentinde 18 Şubat’ta düzenlenen Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşan Antonio Guterres, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Uygur bölgesine “inanılır” bir ziyaret yapması gerektiğini söyledi. VOA’ya verdiği röportajda Bachelet’in ofisi, Uygur bölgesindeki insan hakları ihlallerinin ortaya çıkmasından bu yana BM İnsan Hakları Koordinasyon Ofisi’nin konuyla ilgili bilgileri topladığını, kaydettiğini ve analiz ettiğini söyledi.
BM İnsan Hakları Konseyi’nin dört haftası Mart, üç haftası Haziran ve üç haftası Eylül olmak üzere toplam on hafta olmak üzere yılda üç kez düzenli olarak toplandığı bildiriliyor. Konferans, dünyadaki insan hakları sorunlarına odaklanacak.
BENZER HABERLER